Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям пропонують роботу, де можна дурити росіян: що вигадали шахраї

Роботу так званих офісів часто романтизують, адже шахраї виманюють кошти в росіян і білорусів, переводячи їх потім в Україну

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як в Україні оператори кол-центрів виманюють банківські дані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна знайти чимало оголошень про пошук працівників у так звані офіси. Кандидатам обіцяють велику зарплату, місце для куріння кальяну та час на комп’ютерні ігри. Єдина "родзинка" такої роботи – шахрайство та незаконне виманювання коштів.

Про це пише видання Obozrevatel.

Специфіка діяльності "офісів" – телефонні дзвінки. Тобто роботодавець позиціює пропозицію як посаду в кол-центрі. Та насправді українці телефонують довірливим росіянам, білорусам, казахам тощо, аби обманом дізнатися банківську персональну інформацію. Наприклад, представляючись співробітником фінустанови, шахрай повідомляє про взяття кредиту третьою особою, що можна скасувати, пройшовши верифікацію. Так у руках аферистів опиняються CVV-коди, номери та дати випуску карток тощо.

Що цікаво, люди, які беруть участь в обмані, вбачають у своїй діяльності не порушення законодавства, а подвиг. Адже гроші, вкрадені в росіян і білорусів, згодом переводять в Україну. Кошти навіть відправляють на потреби ЗСУ чи переселенців.

Як розповів мешканець Дніпра Максим, який безпосередньо пов'язаний з "офісами", його директор періодично донатить військовим, перераховуючи до 15% особистого доходу. До того ж чи не всі працівники щомісяця віддають армії по 5 тисяч гривень із зарплати.

"Найкращий фінал спілкування з жертвою – включити гімн України або вигукнути "Слава Україні". Щоправда, це не за методичкою, і старші такої самодіяльності не вітають", – зауважив Максим. Тож не дивно, що роботу в "офісах" часто романтизують, а їх працівників називають "українськими Робін Гудами".

Кримінальна відповідальність

Повідомляється, що найбільше подібних кол-центрів знаходиться у Дніпрі. Вони приваблюють українців великими зарплатами та преміями: за словами Максима, зазвичай стабільна ставка дорівнює 15-20 тисяч грн, додатково оператори отримують 7-10% від угод. А ще є можливість заробити премію у розмірі 150-200 доларів. Тож реально на такій роботі щомісяця отримувати 50-60 тисяч.

Звісно, попри спроби створити ореол романтизму, не варто забувати, що подібна діяльність класифікується як шахрайство. Тож учасники афери можуть опинитися у в’язниці на строк до 8 років (4 ст. 190 Кримінального кодексу України).

Раніше кіберполіція повідомляла про викриття одного з "офісів" в Дніпрі: затримали 37 операторів, які змогли ошукати 18 тисяч мешканців Казахстану. Злочинці переконували жертв назвати банківські дані нібито для скасування сумнівної транзакції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти використовують "Дію", щоб красти ваші гроші. Також ми повідомляли, що аферисти крадуть гроші українців нестандартним способом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.