Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можете втратити гроші через розмови: з’явився список небезпечних номерів

Насправді шахраї продовжують працювати навіть під час війни, тому зверніть увагу на наші поради

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадують нові схеми

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраїв не зупиняє навіть повномасштабне вторгнення. Адже вони постійно вигадують нові схеми для того, аби вкрасти ваші гроші. Однак зараз вони активізувалися з новою силою. І тепер ви можете втратити свої заощадження навіть просто відповівши на дзвінок мобільним телефоном.

Про це пише itechua.

Небезпека телефонних номерів

Сьогодні ви можете зателефонувати співрозмовнику й через певні месенджери. Однак є і ті люди, які перейшли на звичайні кнопкові телефони. Памʼятайте, що деякі дзвінки є потенційно небезпечними. Ось лише кілька номерів, на які потрібно відповідати обережно.

Іноземний код – будь-які телефони, які починаються не з українського коду. Наприклад, +1-303 це штат Колорадо (США). Також варто звернути увагу на другу цифру +7 – це код Росії. Відповідно, дзвінки від іноземних абонентів тарифікуватимуться за нормами міжнародного зв’язку.

Невідомі номери – багато людей відразу беруть слухавку, навіть якщо дзвонить невідомий номер. З великою ймовірністю це можуть бути саме шахраї.

Короткі номери – мова йде про номери типу 800 або 700. Вони можуть належати комерційним організаціям, але часто телефонують інтернет-магазини, спамери та рекламники.

Безплатні номери – комбінація +3800 означає те, що вам намагається додзвонитися організація. Якщо ви не очікуєте на дзвінок від фірми, то краще проігнорувати.

Ваші розмови точно слухають

Раніше ми розповідали про те, що ваші телефони дійсно можуть прослуховувати. Про це варто пам'ятати, особливо під час війни. Однак є кілька способів, щоб перевірити, чи це так.

Найпростіший спосіб з'ясувати, чи є шкідлива програма для прослуховування на вашому телефоні – ввести спеціальну комбінацію цифр.

  • Код "*#21#" дозволяє дізнатися, чи переадресовуються ваші номери або смс на інший номер.
  • Код "*#62#" (для андроїда) і "*#67#" (для айфона) дозволяє з'ясувати, на який саме номер переадресовуються отримані дані.
  • За допомогою комбінації "*#33#" можна дізнатися, чи є у вас функція блокування SMS і MMS.

Завдяки цим комбінаціям ви легко з'ясуєте, чи прослуховують вас шляхом переадресації на інші номери.

Як захистити себе від прослуховування

Всі способи, які ви побачите нижче, можна використовувати, навіть якщо факт, що вас прослуховують, не підтвердився.

  • Скористайтеся спеціальним поєднанням клавіш "##002#".
  • Зверніться до оператора мережі, який зможе остаточно підтвердити або спростувати факт прослуховування.
  • Використовуйте спеціальні безпечні програми, які допоможуть встановити факт прослуховування – до них відносяться EAGLE Security FREE, Darshak, Android IMSI-Catcher Detector або CatcherCatcher.

Ми вже писали про те, як шахраї можуть виманити гроші на дорозі, а також ви можете дізнатися, якого сайту варто побоюватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.