Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аферисти використовують Дію, щоби красти ваші гроші: який сайт варто оминати

Аферисти спекулюють на потребах українців у державній допомозі та обманюють, обіцяючи виплати

Фото: diia.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти через фейкову Дію обманюють українців

Фото: diia.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє нова схема шахрайства: зловмисники створюють фішингові (підроблені) сайти, зовні схожі на офіційні, пропонуючи громадянам фінансову допомогу від держави. Отримуючи дані банківської карти, вони крадуть всі кошти, повернути які у більшості випадків неможливо.

Сайт Pro Гроші попереджає про один з таких сайтів, розроблених спеціально для злочинних намірів.

Часто аферисти створюють вебпортали українських банків, пропонуючи вигідні акційні послуги. Але в період воєнного стану набагато легше обманути довірливих громадян, які потребують коштів на життя. Тому в мережі легко наткнутися на фішингові сайти "Дії" — через цей офіційний портал чи мобільний додаток ВПО можуть оформити отримання грошової підтримки.

Один з шахрайських порталів, який навіть рекламується через спільноту в соціальній мережі Facebook – fourthvariety.com. На головній сторінці користувача зустрічає напис великими літерами: "Отримай допомогу від держави" і пропонується обрати банківську установу, на карту якої надійдуть кошти.

Але зрозуміло, що сайт – підробка. Як мінімум на це вказує незнайома назва, що не містить жодної історії та репутації для пошукових систем. Коли людина клікне на іконку якогось банку та введе персональні дані, назад дороги не буде – інформація потрапить до рук злочинців, які довго не чекатимуть та знімуть всі гроші з рахунку. А на додаток ще й можуть кредитів набрати.

Реклама через Facebook

Якщо пощастить не натрапити на сайт через пошукові запити, можна наткнутися на нього у соціальних мережах. Щоб розширити сферу впливу, зловмисники створюють спільноти у Facebook і рекламують портали там, запевняючи читачів в офіційності. Одна з таких сторінок – "Діа". Вона не містить підписників, активність мінімальна. Завжди звертайте увагу на заповненість каналу інформацією та його назву, щоб точно не стати жертвою аферистів.

Інша схожа сторінка – "Соціальна допомога ДІЯ", зареєстрована звичайною користувачкою соцмережі. Авторка каналу заохочує людей отримати виплати від ООН у розмірі 8 500 грн, заздалегідь перейшовши за посиланням і виконавши підозрілу інструкцію. У коментарях до посту деякі читачі вже зазначили, що це обман.

Щоб уберегтися від шахраїв, довіряйте лише офіційним джерелам (порталу "Дія", спільноті Міністерства цифрової трансформації України тощо). Не переходьте за сумнівними посиланнями, аби ваші кошти залишилися на банківському рахунку, а не в руках злочинців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти крадуть гроші українців нестандартним способом. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.