Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям підвищують деякі виплати — хто отримуватиме більше грошей від держави

Розповідаємо, які зміни відбудуться для деяких українських громадян вже незабаром

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям підвищать виплати по безробіттю

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Безробітні українці отримуватимуть збільшені державні виплати по безробіттю. Мова про мінімальну допомогу.

Про це йдеться у постанові Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття №60.

Як зміняться виплати

Відомо, що безробітним громадяни виплачуватимуть 1,5 тисячі гривень. Раніше розмір допомоги складав 1 тисячу гривень. Ці виплати передбачені для:

  • молодих людей, які закінчили або припинили навчання у закладах освіти, а також тим, хто звільнився зі строкової військової або альтернативної служби, і потребують допомоги у працевлаштуванні на перше робоче місце;
  • одиноким матерям (батькам), які доглядають за дитиною з інвалідністю, батькам-одинакам, названим батькам, батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу, усиновителям, опікунам, піклувальникам дітей з інвалідністю підгрупи А;
  • застрахованим громадянам, які мали страховий стаж менш ніж сім місяців або були звільнені з останнього місця роботи через припинення трудового договору тощо в рік перед тим, як були визнані безробітними.

До того ж у постанові Фонду, що держава виплачуватиме 2,5 тисячі гривень деяким внутрішньо переміщеним особам (ВПО). На ці гроші зможуть претендувати:

  • особи зі статусом ВПО, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного;
  • ВПО, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій та не мають необхідних документів, але дані про них є у держреєстрах.

Зазначається, що оновлені суми виплат нараховуються з 31 липня. Виплати у розмірі 1,5 тисячі гривень громадянам надаватимуть не довше за 120 календарних днів.

Яка ситуація з безробіттям в Україні

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", рівень безробіття у нашій країні знизився. Про це свідчать наступна статистика:

  • 44% колишніх працівників залишилися на своїх попередніх робочих місцях;
  • 14% працюють частково та віддалено;
  • 15% знайшли нову роботу.

Водночас одна четверта частина опитаних громадян (25%) досі є безробітними.

Яку нову допомогу отримуватимуть українці у 2024 році

Держава планує запровадити уніфікована гарантована соціальна допомога. Як пояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, соціальну допомогу хочуть прив'язати до нового показника – базового доходу.

"Базовий розмір для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, шести тисячам гривень. Якщо в сім'ї три особи з – мама, тато, дитина, то в одного з них буде 100%, друга буде отримувати 70%, якщо це дитина , то це, звичайно, 100%. Якщо це особа з інвалідністю, також 100%, якщо це пенсіонер, але у нього маленька пенсія — це теж 100%", – пояснила вона.

Наразі ще невідомо, чи запровадять зміни наступного року, адже відповідний законопроєкт ще не розглядали у парламенті.

Раніше ми писали, завдяки яким професіям можна розбагатіти. Також ми писали, хто з українців ризикує залишитися без зарплат вже у листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.