Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям можуть помилково заблокувати рахунки в ПриватБанку – що відбувається

Двом клієнтам ПриватБанку арештували банківські рахунки за справами, відкритими кілька років тому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть арештувати рахунок по справі, відкритій кілька років тому

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банківські установи почали блокувати рахунки клієнтів за виконавчими провадженнями. Але трапляться випадки, коли арешт накладають за давно закритими справами, і не знімають через відсутність офіційного листа від виконавця.

Скарги опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком Youly767, розповіла, що у 2021 році мала арештовані рахунки, втім звернулася до суду і домоглася закриття провадження. Рішення суду та відповідна постанова від виконавця датовані 2022 роком. Але цей факт не став на заваді новому арешту, який виконав ПриватБанк.

"Подзвонила виконавцю, він стверджує, що відповідний лист надав фінустанові. Я попросила продублювати документ, також виконавець надіслав лист з постановою про зняття арешту з мого рахунку, надіслав додатково в електронному вигляді з підписом! Але ПриватБанк відповів в онлайн-чаті, що не підпорядковується даному органу", – зауважила клієнтка.

Схожа ситуація виникла в іншої жінки, зареєстрованої як Катерина Крисанова. За її словами, банк заблокував рахунок по виконавчому провадженню 2017 року, яке вже давно закрите. Тому довелося звертатися до виконавчої служби, щоб отримати підтвердження.

У відповідь на обидві скарги представники ПриватБанку зазначили, що скасування санкцій можливе тільки в разі надання відповідного документу. Але якщо наявне виконавче провадження про накладання арешту, то доводиться блокувати рахунки відповідно до чинного законодавства.

Що робити, якщо банківський рахунок під арештом

З 6 травня поточного року українці можуть здійснювати видаткові операції з арештованих рахунків лише на суму 13 400 грн (дві мінімальні заробітні плати). Щоб мати змогу користуватися коштами, треба:

  • звернутися до виконавця і написати відповідну заяву в паперовій формі;
  • зачекати два робочі дні, поки служба винесе постанову про визначення рахунку та направить її обслуговуючому банку;
  • звернутися до відділення після отримання банком постанови для здійснення видаткових операцій.

Контакти виконавця, номер провадження і причину арешту можна дізнатися на сайті Міністерства юстиції. Для пошуку інформації використовується ІПН чи інші персональні дані. Також є змога розв'язати питання, зателефонувавши до контакт-центру за номером 38 (044)-364-23-93.Виконавець не може приховувати суму заборгованості та причину накладання арешту, і повинен на вимогу надати копію постанови.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за депозитами у ПриватБанку треба уважно слідкувати й розповідав, про що знають не всі клієнти. Також ми повідомляли, що клієнта ПриватБанку позбавили змоги користуватися пенсією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.