Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнта ПриватБанку позбавили змоги користуватися пенсією – що відбувається

Чоловік отримував пенсію на картку фінустанови, але її заблокували через арешт коштів виконавчою службою

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Розповіді працівниць банку про їхню роботу та клієнтів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

В Україні почали накладати арешти на банківські рахунки, де є заборгованість на суму менше ніж 100 000 гривень. Так клієнт ПриватБанку залишився без картки, на яку надходили пенсійні виплати.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Набули чинності зміни в законодавстві щодо арештів виконавчою службою банківських рахунків українців. На час дії воєнного стану Кабінет Міністрів заборонив накладання арешту, але тепер відповідну Постанову скасували. Результат цього відчув на собі користувач, зареєстрований під ніком grow0125.

Він розповів, що отримував пенсію на картку для виплат від ПриватБанку, але одного дня її без попередження та повідомлення заблокували. Підстава – арешт виконавчою службою.

"Від банку жодної відповіді досягти неможливо, ніхто не може підказати якісь подальші дії для швидкого розблокування, до виконавця додзвонитися за вказаним номером також неможливо", – зауважив клієнт.

У відповідь на скаргу представники фінустанови зазначили, що зняти обмеження з картки можна тільки за умови отримання документа про скасування арешту від виконавчої служби. Тому чоловіку необхідно спершу звернутися туди, щоб орган направив у банк запит, результатом якого буде відновлення роботу рахунку.

Що передбачають зміни в законодавстві

Новий закон від 06.05.23 має на меті зменшити випадки заборгованості, оскільки власники рахунків будуть змушені виплачувати кошти, аби повернути доступ до власних фінансів. Водночас існують деякі винятки щодо можливості користування грошима.

"Власник рахунку має змогу протягом одного календарного місяця здійснювати видаткові операції на суму в межах двох розмірів мінімальної заробітної плати, а також сплачувати податки, збори. Для цього варто звернутись до органу, який наклав арешт, і написати заяву для визначення такого рахунку", – повідомили клієнту в ПриватБанку.

Йдеться про 13 400 гривень. Втім пам’ятайте, що обмеження доступу до картки можливе за інших причин, зокрема:

  • підозра у шахрайських діях;
  • активне зняття готівки в нічний час або в іншому населеному пункті;
  • оплата товару в інтернет-магазині при тому, що раніше власник коштів цього не робив;
  • велике списання з рахунку в іншому регіоні.

Щоб не спровокувати превентивні заходи безпеки з боку банківської установи, потрібно слідкувати за персональними даними рахунку та не розповсюджувати їх поміж третіми особами, не зберігати інформацію на підозрілих сайтах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що користуватися арештованими коштами хочуть дозволити деяким українцям. Також ми повідомляли, що клієнти ПриватБанку постраждали від збою в системі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.