Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям доступні чималі виплати по безробіттю – скільки можна отримати

Уряд значно спростив процедуру оформлення статусу безробітного під час воєнного стану

Колаж: Pro Гроші

Скільки можуть отримувати безробітні, якщо перебувають на обліку в центрі зайнятості

Колаж: Pro Гроші

В Україні люди без офіційного працевлаштування можуть отримати статус безробітного, який дозволяє претендувати на соціальні виплати від держави.

Питання регулює Закон від 21.09.2022 р. № 2622-IX.

Під час війни здійснюється спрощене взяття на облік у центр зайнятості. Ухвалений 21 квітня поточного року законопроєкт "Про внесення змін до Закону про безробіття в умовах війни" дозволяє швидше забезпечити фінансовою допомогою безробітних, ВПО та осіб, які живуть на тимчасово окупованих територіях.

Щоб оформити відповідний статус, потрібно звернутися до центру занятості за місцем проживання. Необов’язково особисто приходити, можна подати заявку в електронній формі на вебресурсі або через додаток "Дія". Також легко здійснити процедуру по телефону (подібна мобільність доступна лише під час війни).

Протягом перших тридцяти днів після скасування воєнного стану людина зобов’язана принести у центр оригінали документів, а саме трудову книжку, документ про освіту (можна дублікат), військово-обліковий листок про звільнення зі служби.

Для внутрішньо переміщених осіб правила інші: якщо ВПО не можуть надати підтвердження факту свого звільнення з роботи після зміни місця проживання, їм потрібно подати заяву про припинення трудових відносин, також за можливості – розрахунковий документ, що підтверджує надсилання вищевказаної заяви роботодавцю.

Скільки може отримувати безробітний

З першого дня реєстрації у центрі зайнятості особі надається статус безробітного. Фінансова допомога почне нараховуватися тоді ж. Але її розмір залежить від кількох факторів, зокрема від страхового стажу та середнього доходу (вираховують відсотки). Проте виплата не може становити менше, ніж мінімально допустима сума:

  • до 3 років стажу – 50%;
  • від 3 до 6 років – 55%;
  • від 6 до 12 років – 60%;
  • від 12 до 18 років – 65%;
  • від 18 до 24 років – 70%;
  • від 24 до 30 років – 75%;
  • понад 30 років – 80%.

Інший фактор розрахунку – тривалість безробіття. За перші 90 календарних днів виплачують 100% від призначеної допомоги, упродовж наступних 90 днів – 80%, а весь інший час до анулювання статусу – лише 70%.

Загалом у 2022 році максимально дозволяється отримувати 10 736 грн (з 1 грудня, коли збільшиться мінімальна заробітна плата). Передбачається, що сума не може перевищувати чотирикратний прожитковий мінімум або 150% мінімальної зарплатні.

Зауважимо, якщо людина покинула території України, їй автоматично припиняються нарахування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі ВПО можуть отримати додаткові 3000 грн допомоги. Також ми повідомляли, що мешканцям Херсонщини виплатять гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.