Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО можуть втратити державні виплати — у чому причина

Розповідаємо, як відбувається перевірка внутрішньо переміщених осіб

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ВПО перевірятимуть, чи живуть вони за фактичним місцем проживання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Внутрішньо переміщені особи, які отримують державну допомогу, можуть втратити виплати. Уряд відновив перевірки фактичного місця проживання ВПО.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів.

Тобто українців, які мають статус ВПО та отримують державну допомогу, перевірятимуть, чи перебувають вони за фактичним місцем проживання.

Як відбуватиметься перевірка ВПО

Якщо людина буде відсутня за зазначеним місцем проживання, їй залишатимуть повідомлення про необхідність прийти в територіальний орган соціального захисту за місцем проживання протягом 10 календарних днів.

Якщо людина проходить ідентифікацію, вона продовжує отримувати свої виплати.

Але якщо ВПО не прийшла в орган соцзахисту протягом 10 днів, виплати державної допомоги на проживання в розмірі 2 тисячі грн на дорослу людину та 3 тисячі грн на дитину чи особу з інвалідністю припиняють із наступного місяця.

Якщо ж людина не змогла з’явитися з вагомих причин, вона може знову звернутися для призначення виплат ВПО.

Скільки коштів виділили ВПО

Нагадаємо, на виплати внутрішньо переміщеним особам загалом вже спрямували понад 42 млрд грн. Водночас переселенці скаржаться на затримку виплат. Зважаючи на сімейні обставини, вони часто не встигають самотужки виконати всі необхідні дії, тож їм необхідно піти назустріч.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати певні документи.

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми писали про те, яка нова послуга доступна для ВПО в "Дії". Також ми розповідали, які обов'язкові виплати отримують ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.