Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В YASNO по-новому працюватимуть з клієнтами-боржниками — що загрожує деяким українцям

Зазначається, що станом на 1 травня українці заборгували за світло понад 1,7 мільярда гривень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інформація про українців-боржників за світло з'явиться в Українському бюро кредитних історій

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інформація про українців, які заборгували за спожиту електроенергію, відтепер публікуватиметься на сайті Українського бюро кредитних історій (УБКІ). Нововведення стосується клієнтів енергокомпанії YASNO.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Що це означає для українців

Інформація про заборгованість за електроенергію буде відображатись в кредитній історії деяких громадян. Відповідно, якщо хтось із боржників звернеться до фінансової установи для отримання кредиту, то кредитор буде бачити його кредитну історію включно з інформацією щодо заборгованості за спожиту електроенергію. Ці дані дозволяють кредитору оцінити ризики та вирішити, чи надавати позику такому клієнту.

За словами гендиректора YASNO Сергій Коваленко, компанія розуміє, що деякі клієнти переживають складні часи через війну. Але такі жорсткі нововведення, як пояснив він, стосується громадян, які свідомо не сплачують за комунальні послуги, але при цьому беруть кредити, наприклад, на чергові нові iPhone.

"Саме на таких клієнтів і розрахована така активність. Сьогодні важливо, щоб усі клієнти відчували відповідальність та сплачували за отримані комунальні послуги у повному обсязі, бо це дозволить енергетикам і надалі тримати енергетичний фронт", – підкреслив він.

Скільки українці заборгували за електроенергію

За інформацією YASNO, станом на 1 травня 2023 року побутові споживачі накопичили заборгованість більше одного місяця за спожиту електроенергію у розмірі понад 1,7 млрд грн.

Що таке кредитна історія та УБКІ

Це інформація про поточні та давнішні кредитні зобов'язання фізичної чи юридичної особи. У кредитній історії відображається, як конкретний громадянин сплачує кредит, а також є регістр запитів на історію.

Ознайомитися зі своєю кредитною історією можна на сайті Українського бюро кредитних історій. Цей орган займається збором, зберіганням, обробкою та наданням кредитних історій.

Бюро отримує інформацію про позичальників від банків, страхових, лізингових компаній, кредитних союзів та інших фінансових інститутів.

У додатку "Дія" можна підписатися на сповіщення про запит кредиторів вашої кредитної історії з метою відкриття нового кредиту.

Раніше ми розповідали, як українці можуть вдвічі менше платити за електроенергію. Також ми писали, кому з українців пропонують не вимикати світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.