Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть відкривати рахунки з іноземними IBAN – що це означає

Даний код спрощує систему проведення грошових транзакцій, а його структура відрізняється в будь-яких країнах

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди змушені заводити рахунки в закордонних банках

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Певна кількість людей переїхала жити за кордон з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони оформили фінансову допомогу та соціальні виплати. Однак, щоб отримати гроші, люди повинні заводити рахунки в закордонних банках. Для полегшення життя українцям банк "Конкорд" розпочав створення відповідної інфраструктури для запуску сервісу відкриття рахунків із закордонним IBAN-кодом.

Про це розповів голова правління банку Юрій Задоя проєкту "25 провідних банків України під час війни".

Фінустанова намагається переорієнтуватися на розробку продуктових рішень для українців за кордоном.

"Сьогодні багато наших співгромадян змушені заводити рахунки в закордонних банках для отримання допомоги та соціальних виплат. Однак за кордоном ця процедура складніша, ніж в Україні, потрібно більше часу, а сервісне обслуговування часто нижчої якості, ніж у вітчизняних фінкомпаній. Крім того, часто українці натрапляють на труднощі при переказі грошей на карти українських банків", – говорить Юрій Задоя.

Банк вже уклав низку домовленостей з іноземними банками. Це дозволить його клієнтам реєструвати рахунки із закордонним IBAN для подальшої зручної транзакції у валюті.

"Цей рахунок можна буде повноцінно використовувати як європейський рахунок і для зарахування доходів, і для проведення видаткових операцій", – додав він.

Що таке IBAN та навіщо він

Раніше ми писали, що IBAN-код необхідний для того, аби НБУ зміг проводити модернізацію своєї електронної платіжної системи. Завдяки цьому він зможе змінювати її під європейські стандарти.

Також саме цей код спрощує систему проведення грошових транзакцій. Тепер не потрібно вводити різні реквізити, а лише достатньо вказати IBAN.

Структура коду відрізняється в будь-яких країнах. Однак в Україні IBAN містить 29 символів.

  • Код починається з символів UA. Це означає, що даний код належить саме українському банку.
  • Далі йдуть цифри. Перші дві означають контрольне значення. За ними можна визначити, чи справжній це IBAN.
  • Наступні шість цифр вказують на банк, якому належить даний код.
  • Решта символів вказує розрахунковий рахунок в банку.

Зверніть увагу, що наразі всі нові банківські рахунки в Україні відкриваються в IBAN-коді. Старі ж рахунки банки самостійно перевели на даний код.

Раніше ми писали про те, як українці купували житло під час війни, а також розповідали, яку компенсацію виплачують за зруйноване окупантами житло та про те, що українці, які поїхали до Хорватії та оформили статус біженця, можуть претендувати на певні соціальні виплати в цій країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.