Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жорсткі правила. Хто не зможе вийти на пенсію у 2023 році

Зміни стосуватимуться збільшення тривалості страхового стажу для призначення пенсійних виплат

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для виходу на пенсію потрібно буде не менше 30 років стажу.

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У наступному році для українців зміняться умови виходу на пенсію. Збільшиться тривалість страхового стажу, який дає право на отримання пенсії за віком. Він становитиме щонайменше 30 років.

Про це повідомляють Pro Гроші з посиланням на сайт Пенсійного фонду України.

У 2022 році, щоб вийти на пенсію, потрібно мати 29 років страхового стажу. Щороку його тривалість буде зростати на один рік. Це відбуватиметься до 2028-го. Тож для призначення пенсії за віком у 60 років буде необхідна наявність страхового стажу:

  • з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року – не менше 30 років;
  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – не менше 31 року;
  • з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року – не менше 32 років;
  • з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року – не менше 33 років;
  • з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року – не менше 34 років;
  • починаючи з 1 січня 2028 року – не менше 35 років.

Що робити, якщо страхового стажу не вистачає

Якщо українцям не вистачає стажу для виходу на пенсію за віком у 60 років, вони можуть зробити це у 63. Однак є умова – наявність не менше 20 років страхового стажу.

Якщо ж у людини від 15 до 20 років стажу, то піти на заслужений відпочинок можна у 65 років.

Якщо стажу менше, ніж 15 років, замість пенсії українці зможуть отримувати соціальну допомогу від держави за умови, якщо після 65 років у пенсіонера дохід буде меншим, ніж прожитковий мінімум.

Крім того, якщо людина розуміє, що їй не вистачить стажу для виходу на пенсію у 60 років, можна працевлаштуватися, якщо є час. Це допоможе накопичити страховий стаж для призначення виплат.

Також є можливість добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду. Для цього потрібно укласти договір добровільного пенсійного страхування у податковій.

Держава також дала можливість докуповувати страховий стаж, якого бракує, але з обмеженням за кількістю років. Їх не повинно бути більше п’яти. Мінімальний страховий внесок на сьогодні становить 22% від мінімальної зарплати, тобто 1430 грн. З 1 жовтня мінімалка збільшиться до 6700 грн, отже страховий внесок зросте до 1474 грн.

Звернутися за призначенням пенсії за віком можна не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Для того, щоб виплачувати пенсію почали вчасно, потрібно подати заявку та необхідні документи не пізніше, ніж через три місяці з дня досягнення пенсійного віку. Якщо звернення буде пізніше, то пенсію призначать з дня звернення.

Раніше ми писали, що робота на шкідливому виробництві дає право на зниження пенсійного віку. Водночас, розбиралися, чи є надбавки до пенсії за шкідливу роботу.

Також ми пояснювали, які довідки видає Пенсійний фонд України та чому вони користуються великим попитом серед громадян.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.