Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці все менше беруть кредитів: яка причина

Окремі банки поліпшили оцінки боргового навантаження для бізнесу, але не для населення

Колаж: Pro Гроші

Рівень схвалення заявок з 24 лютого скоротився

Колаж: Pro Гроші

І досі банки констатують, що внаслідок війни уповільнилося кредитування, а також скоротився попит з боку населення. Скорше за все це відбувається через жорсткіші умови для кредитів.

Про це повідомив Національний банк України.

Попит населення на кредити скоротився. В установі зазначають, що це переважно через погіршення споживчих настроїв.

"Цінові умови негативно впливали на попит на іпотеку – оцінки їхнього впливу історично найвищі. Стандарти кредитування домогосподарств посилювалися третій квартал поспіль, більшою мірою для іпотеки. Учасники опитування зазначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків", – йдеться у повідомленні.

Окремі банки поліпшили оцінки боргового навантаження для бізнесу, але погіршили для населення. Загалом фінустанови оцінюють боргове навантаження клієнтів як середнє.

Які перспективи для бізнесу

У цьому випадку рівень схвалення заявок на корпоративні та роздрібні кредити теж скоротився від початку повномасштабного вторгнення.

"Респонденти повідомили про зростання всіх видів ризиків, меншою мірою – ризику ліквідності. Також у наступні 12 місяців банки очікують незначного зростання обсягу корпоративного портфеля, подальшого скорочення кредитів домогосподарств", – йдеться у повідомленні.

Фінустанови очікують погіршення якості позик та зростання обсягів фондування.

Як перевірити кредитну історію

У період війни банки почали частіше відмовляти українцям в наданні кредитів, оскільки фінустанови тепер прискіпливіше перевіряють дані позичальників. Однак ви й самостійно можете перевірити свою кредитну історію. Фактично перевірка завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій, але заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Читайте у нашому матеріалі детально про те, як перевірити кредитну історію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як на ім'я іншої людини шахраї беруть кредит. Також ми ділилися лайфхаками, як навести порядок у сімейному бюджеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.