Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть залишитися без зарплат і пенсій зовсім скоро – уряд назвав причину

На думку Дениса Шмигаля, затримки у фінансових виплатах від міжнародних партнерів можуть призвести до "жахливих наслідків"

Фото: РБК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Денис Шмигаль прогнозує відсутність грошей у бюджеті для виплат пенсій і зарплат

Фото: РБК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прогнозує відсутність у населення пенсійного забезпечення і зарплат, якщо Європейський Союз припинить надавати фінансову підтримку або буде її затримувати.

Про це він розповів в інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Sunday.

За словами Шмигаля, можливості України тримати на плаву економіку майже вичерпалися. Наразі близько 60% бюджету витрачається на потреби ЗСУ, тобто на оборонний сектор. Наступного року передбачається, що половина всіх видатків йтиме, знову таки, на забезпечення військовослужбовців.

В такій ситуації говорити про виживання фінансової системи можна лише з песимістичними нотками. Якби не підтримка міжнародної спільноти, проблеми виникли б уже давно. І тепер фінансова допомога від партнерів – країн-членів Євросоюзу – значною мірою витрачається для соціальних потреб населення. І для відновлення пошкодженої інфраструктури.

Тож, на чому наголосив Денис Шмигаль, якщо будуть затримки у надходженні коштів чи взагалі ЄС припинить фінансувати Україну, економіку чекають "жахливі наслідки". Адже всі ресурси економії вичерпано, тоді як люди потребують повного нарахування соціальних виплат.

Найгіршим сценарієм прем'єр-міністр називає ситуацію, коли не буде грошей, щоб здійснити пенсійні розрахунки або заплатити держслужбовцям заробітну плату. Як варіант тимчасового вирішення проблеми Шмигаль назвав дозвіл користуватися замороженими активами росіян.

Обіцянки від ЄС та реальна допомога

В інтерв’ю прем'єр-міністр України розповів, яка фінансова допомого надходила останнім часом від міжнародної спільноти. Зокрема, 18 жовтня було отримано 2 млрд євро від Європейського Союзу, які підуть на покриття невідкладних потреб, а саме здійснення соціальних видатків і фінансування гуманітарної сфери.

14 жовтня повідомлялося, що ЄС планує забезпечити Україну 5 млрд євро, які поділять на три транші. Перший вже отримали, ще 2,5 млрд обіцяють передати у другій половині листопада. Останні 500 млн євро мають прибути у грудні.

Європа вже вирішує, яким буде розмір фінансової підтримки у наступному році. Ведуться перемовини про суму у розмірі близько 18 млрд євро, хоча офіційного підтвердження немає. До всього Денис Шмигаль нагадав, що 9 жовтня німецький уряд підготував пакет допомоги в розмірі 11 млн. Ним мають забезпечити військових у зимовий період, йдеться конкретно про екіпірування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто не підлягає призову на військову службу за станом здоров’я. Також ми повідомляли, що Нідерланди змінюють правила для українських біженців.

Більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.