Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто не підлягає призову на військову службу за станом здоров’я

Існує чималий список хвороб і станів здоров’я, які обмежують або виключають придатність до військової служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Людину визнають непридатною для мобілізації при наявності одного з визначених законом стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вирішувати, чи придатна людина проходити військову службу, може тільки військово-лікарська комісія (ВВК). Військовозобов’язаний повинен пройти медогляд для отримання мобілізаційного розпорядження. Але за станом здоров’я людині можуть відмовити в мобілізації.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (ст. 23) визначає всі випадки, коли громадяни не підлягають призову.

Варто зазначити, що перелік хвороб і станів здоров’я значно звужується у період воєнного стану, тоді як у мирний час чоловікові відмовлять у службі або визнають його непридатним по більш розширеному списку.

Що протипоказано для мобілізації

  • Інфекційні захворювання

Йдеться про вірусні та кишкові інфекційні хвороби. Їх наявність говорить про обмежену придатність у воєнний час. З активним прогресуючим туберкульозом людину повністю виключать з військового обліку, але якщо діагноз не передбачає виділення мікобактерій і розпаду легеневої тканини, то під час війни класифікується обмежена придатність до служби.

  • Злоякісні новоутворення

Первинні і вторинні злоякісні новоутворення, прогресуючі злоякісні пухлини, доброякісні новоутворення з великими порушеннями функцій – все це є підставою для непридатності до військової служби. Інші онкологічні хвороби лише тимчасово обмежать придатність, це має визначатися індивідуально.

  • Розлади психіки

До повного виключення з обліку призведе наявність у людини стійких психічних розладів, шизофренії, неадекватної поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин, невротичних, афективних і поведінкових розладів зі схильністю до патологічних реакцій, глибокої розумової відсталості тощо.

  • Недоліки зору та слуху

Підставами визнати людину непридатною є хвороби склоподібного тіла і очного яблука, виражені анатомічні зміни, які призвели до порушення зорових або рухових функцій на очах, неврит зорового нерва, параліч рухових м’язів очного яблука, короткозорість або далекозорість, відшарування і розрив сітківки.

Що стосується слуху, то будь-які діагнози, які говорять про порушення цього органу, означають повну непридатність у мирний час і часткову – у воєнний. Повна глухота або глухонімота – обов’язкове виключення з військового обліку.

  • Проблеми з травленням і органами дихання

Лише при наявності хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів і легенів, а також тяжкої бронхіальної астми особу можуть визнати повністю непридатною. Перелік проблем з травленням дещо обширніший: виразкова хвороба шлунку, грижі, хвороби стравоходу, печінки, кишечника, апендикса, а також аномалії прикусу, які заважають дихальній, нюховій, жувальній, ковтальній чи мовній функціям, можуть вважатися підставами для звільнення від мобілізації.

  • Шкірні аномалії

Атопічний дерматит з поширеною лихенификацией шкірного покриву, пухирчатка, герпетиформний дерматит – ці хвороби означають, що людині відмовлять у призові. Інші шкірні захворювання оглядаються індивідуально і можуть стати підставою для тимчасової непридатності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з тими, хто ігнорує повістки. Також ми повідомляли, чи мають військові право на відпочинок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.