Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила підтвердження пільгового стажу для пенсії – що змінилось

Розповідаємо, які зміни відбулись стосовно підтвердження пільгового стажу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Тепер пільговий стаж можна підтвердити по-новому

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Для підтвердження пільгового стажу для пенсії наразі використовується не тільки трудова книжка та дані з реєстру застрахованих осіб про сплату страхових внесків, а ще й електронні документи. Також відбулись деякі зміни – підтвердити стаж тепер можна по-новому.

Про це повідомляє портал Кабінету міністрів України.

Важливі нововведення

Для підтвердження пільгового стажу тепер можна використовувати не лише довідки, видані на підставі первинних документів, а й складені на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.

Тепер офіційно дозволено підтверджувати пільговий стаж даними з реєстру застрахованих осіб у разі, якщо підприємство перебуває не лише у Донецьку, Луганську чи Криму, а й на інших тимчасово окупованих територіях після 24 лютого. Така норма раніше діяла лише для територій, які були тимчасово окуповані у 2014 році.

Якщо при ліквідації підприємства без визначення правонаступника пільговий стаж може підтверджуватись на спеціальних комісіях, то тепер таким чином його мають підтверджувати і у разі знищення архівів підприємств у зв’язку із бойовими діями. Наразі існує окремий порядок підтвердження пільгового стажу у разі ліквідації підприємства, однак тепер Пенсійний фонд допрацює його разом з Мінсоцполітикою та Мінфіном.

Раніше ми розповідали, як ФОПу підтвердити страховий стаж. Також ми писали, скільки коштує докупити страховий стаж.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.