Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть непогано заробити на депозитах – як обрати найвигідніший

Українці звертають дедалі більше уваги на строкові депозити, розуміючи, що таким чином можуть зберегти заощадження та збільшити їх розмір

Фото: Unsplash, УНІАН, magigrand.com. Колаж: Pro Гроші

Банки дають клієнтам доступ до депозитних калькуляторів

Фото: Unsplash, УНІАН, magigrand.com. Колаж: Pro Гроші

Українські банки дають доступ клієнтам до гривневих депозитів. Їх частка в загальній структурі вкладень зросла на 5% від початку 2023 року і становить 35%. Фінансові установи зобов’язані надавати українцям повну інформацію про умови депозитів. Щоб порівняти послуги в різних банках та обрати підходящий, на їхніх офіційних сайтах функціонують депозитні калькулятори.

Про це розповіла пресслужба НБУ в Telegram-каналі.

Навіщо потрібні калькулятори

Всі депозити мають унікальні комбінації параметрів, від яких залежить кінцева дохідність. Мова про:

  • терміни розміщення;
  • можливість дострокового зняття;
  • спосіб виплати відсотків;
  • оподаткування тощо.

Трапляється, що після досконалого вивчення всіх умов клієнт вирішить змінити якийсь параметр. Наприклад, вкласти гроші на менший термін. Це вплине на дохідність депозиту, і щоб не вводити людей в оману, банки пропонують користуватися онлайн-калькуляторами для розрахунку. Можна змінювати різні показники та порівнювати результат, таким чином отримуючи відповідь на питання щодо розміру виплат.

Калькулятор депозиту в ПриватБанку
Калькулятор депозиту в ПриватБанку
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Як оподатковуються депозити

Про цей нюанс знають не всі українці. Вкладення за депозитами – це дохід, отже він повинен оподатковуватися відповідно до норм законодавства. Але клієнтам фінустанов не потрібно думати про сплату, оскільки зобов’язання перераховувати відсотки від імені вкладників взяли на себе банки як податкові агенти.

У депозитних калькуляторах враховується сума податку та розмір отриманих коштів після його сплати. Тож клієнти мають повну інформацію стосовно зароблених відсотків. Вклади, оформлені на дітей, також підлягають оподаткуванню на загальних підставах. При цьому банки не порушують таємниці депозитів.

Нюанси обслуговування

Як тільки закінчиться термін дії, основна сума вкладу та нараховані відсотки банк надсилає клієнту на поточний рахунок. Далі коштами можна користуватися за власним бажанням, але з урахуванням умов обслуговування.

Деякі установи можуть встановлювати обмеження на стандартні дії, зокрема зарахування сум, видачі коштів через касу, отримання грошей в банкоматах, перерахування на будь-які інші рахунки тощо. Тому потрібно заздалегідь вивчати умови депозитів, які розміщені у вільному доступі на сайтах банків.

Особливу увагу треба приділяти автопролонгації, тобто автоматичному продовженню вкладів. Банк на власний розсуд вирішує, що робити з депозитом після терміну закінчення, якщо не отримав підтвердження від клієнта. Серед варіантів – пролонгувати вклад на новий строк, призупинити дію до особистого звернення чи повідомити вкладника про відмову від автоматичного подовження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які проблеми виникають у клієнтів Ощадбанку з депозитами. Також ми повідомляли, що за депозитами у ПриватБанку треба уважно слідкувати та розповідали, про що знають не всі клієнти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.