Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У клієнтів ПриватБанку зникають гроші з рахунків – чому так відбувається і як їх повернути

З карти незрозумілим чином списалися кошти, а потім повернулися у вигляді кешбеку

Колаж: Pro Гроші

Клієнти знову скаржаться на додаток Приват24 і списання коштів

Колаж: Pro Гроші

Вкотре на український державний банк скаржаться користувачі. Цього разу незадоволення виникло у клієнтки на ім’я Дарина, яка обурилася списанням коштів з власного рахунку.

Деталі ситуації українка розповіла на порталі "Мінфін" у розділі відгуків.

Згідно історії, 25 жовтня жінка забрала готівкові кошти з банкомату без використання банківської картки. На балансі залишалася сума у розмірі 1 268,90 грн. Вранці наступного дня ПриватБанк здійснив заокруглення залишку та перерахував 8,90 грн у скарбничку. Це так званий депозитний рахунок, який поповнюється автоматично завдяки округленню коштів після зняття фінансів або оплати.

Отож станом на 26 жовтня на балансі зафіксувалася сума – 1 260 грн. Того ж дня жінка здійснила покупку та заплатила 22,69 грн. Проте різниця здивувала: на карті залишилося всього 1 012,30 грн. Тобто незрозуміло яким чином і куди зникли 225 грн.

28 жовтня близько обіду Дарина випадково помітила (оскільки не надходило жодного сповіщення) виписку щодо транзакції на суму 225 грн. У тексті призначення було вказано наступне: "Вітаємо! Вам зараховано кешбек за акцією".

Клієнтка ПриватБанку обурена подібною ситуацією, адже без її згоди чомусь спочатку з рахунку знялися гроші, а потім несподівано повернулися, причому у вигляді незрозумілої акції. На порталі "Мінфін" жінка запитала представників фінустанови, як так вийшло і чому функціонує акційний кешбек, про який не повідомляється заздалегідь.

Що відповіли у банку

Українка отримала відповідь на свій відгук. Банк зазначив, що у виписці в графі "Залишок після операції" відображається загальний баланс карти, який, порівняно з доступним балансом, не показує заблоковані на рахунку фінанси. Тобто гроші, які клієнт витратив, але вони ще не списалися банком.

Також в установі звернули увагу на інше: операції у виписці формуються в порядку їх авторизації, а не списання. Це означає, що у разі здійснення користувачем витрат сума спершу блокується на рахунку. Її списання виконується лише після отримання банком-емітентом (який випускає в обіг грошові знаки, цінні папери, платіжно-розрахункові документи тощо) запиту від фінустанови, через термінал якої проводилася оплата.

Іншими словами, клієнтці порекомендували при перевірці залишку орієнтуватися на доступний баланс, а не виписку. Щоб отримати інформацію стосовно проведених операцій за весь період користування карткою в додатку Приват24, потрібно здійснити такий алгоритм переходів: Усі послуги – Послуги – Сервіс довідок – Створити довідку – Виписка. Далі варто обрати період, мову і натиснути клавішу підтвердження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке банківська скринька та для кого вона потрібна. Також ми повідомляли, що банкомати Ощадбанку інколи "видають" помилку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.