Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У банках дефіцит доларів? Чому в касі не так просто купити валюту і як це зробити

На власному досвіді розбираємось, яка ситуація із наявністю валюти у касах популярних українських банків

Фото: ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купити долари у касі банку не так просто

Фото: ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купувати долари у касах банків, мабуть, найбезпечніше, а ще й курс зазвичай вигідніший, ніж в обмінниках. От тільки знайти вільну американську валюту не так просто. Це справжня лотерея, і щоб виграти у ній, потрібно знати правила, які відрізняються у кожній фінустанові.

Ми вирішили на власному досвіді перевірити, яка ситуація із продажем готівкової валюти у відділеннях різних банків, дізнатись, чи можна замовити валюту та коли краще звертатися, щоб точно купити омріяні "зелені".

Далі історія вестиметься від першої особи.


Для початку я вирішила, що буду запитувати про наявність валюти у певному відділені — "купувати" будемо 1 000 доларів.

Ощадбанк

Перший на черзі Ощадбанк, і у нього є одна дуже важлива перевага — кожне відділення має окремий номер телефону, за яким ви можете зателефонувати й вам перекажуть актуальну інформацію просто від касира.

На питання, чи є долари на вільний продаж, представниця одного з київських відділень відповіла, що зараз валюти немає, однак можна підійти після 12 години дня, тоді трохи валюти має бути.

Також вам може пощастити й хтось здасть долари до цього часу, тоді їх можуть продати вам, але це суто випадковість.

ПриватБанк

У ПриватБанку наголосили, що валюту у відділенні можуть продати лише ту, яку здав інший клієнт у день вашого звернення, і лише у тому відділенні, в яке ви звернетесь.

Замовлення валюти роблять лише під отримання переказу або під зняття коштів із власного валютного рахунку, під обмін замовити долари неможливо.

Консультант порадила пройтися по різних відділеннях, оскільки шанс, що долари будуть в одному, та ще й у тій кількості, яка вам потрібна — дуже низький.

Укрсиббанк

Тут я також обрала одне з відділень у столиці, однак номеру у нього не було, тож телефонувати довелося на загальну гарячу лінію.

Оператор спокійно з’єднала з потрібним фахівцем й та дала номери касирів у тому відділенні, де я хотіла купити валюту. Тож якщо ви знаєте, яке відділення вам потрібно, можете не ходити дарма і дізнатись приблизну ситуацію телефоном. Також у цьому банку можна заздалегідь замовити долари, однак скільки вам доведеться їх чекати, залежить від ситуації на цей момент.

Касир відповіла, що наразі доларів немає, але вони будуть, просто потрібно прийти пізніше, приблизно по обіді (близько 14.00).

На гарячій лінії наголосили, що ситуація відрізняється у кожному відділенні, тому краще одразу цікавитись потрібною вам точкою і питати номер відповідного касира.

Райффайзен Банк

Тут все складніше і доведеться постійно ходити та питати особисто, в очікуванні, що вам повезе, оскільки дізнатися номер телефону касиру чи відділення неможливо. Ситуація з доларами теж дуже мінлива.

Дізнатися, чи є необхідна вам сумма, можна лише на відділенні. В них немає номеру, бо зараз валюту можуть здати, а через десять хвилин вже можуть продати іншій людині. Продають тільки те, що здали у касу. Замовити можна лише, якщо ви хочете зняти валюту зі свого рахунку чи депозиту, на обмін, на жаль, ні, — сказала співробітниця банку.

Тому для тих, кому дуже потрібні долари, є лайфхак — переказати гроші з гривневого рахунку на валютний, замовити зняття певної суми й тоді прийти за нею у відділення.

ПУМБ

У банку одразу наголосили, що заявки на замовлення валюти приймають від двох тисяч доларів. Дізнатися, чи є валюта, можна лише у касі, й тут теж — як пощастить, однак один лайфхак все-таки є.

Долари привозять о 15 годині, відбувається інкасація. Але деякі люди не приходять, щоб забрати свої замовлення з певних причин. Тоді ці кошти залишаються, і їх можуть на наступний день пустити у продаж. Тому краще звертатися зранку, — розповіли на гарячій лінії.

Дефіцит доларів всюди?

Співробітниця одного з українських банків, який не був зазначений вище, анонімно розповіла сайту Pro Гроші, що ситуація не така критична.

Якщо долари є, вам продадуть їх на місці без проблем, якщо немає — можна зробити замовлення, банк підкріплюють валютою. Так само можна купити долар на депозит.

За словами жінки, ситуація різна всюди, тож коли прийти в те чи інше відділення — не вгадаєш, краще відвідувати банк періодично, а 1 000 доларів купити не так проблематично, як велику суму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як максимально вигідно купити долари під депозит і розповідав, які іноземні валюти, окрім долара, дають найбільший прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.