Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна заробити двічі: як максимально вигідно купити долари під депозит

Розбираємось, як українцям не лише не втратити свої долари, а й заробити на них непогані гроші

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт радить не поспішати у питанні депозитів

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Депозити під час війни викликають багато сумнівів у людей, які намагаються тримати гроші ближче до себе. З валютними депозитами — а абсолютним лідером по популярності серед іноземних валют є американський долар — все ще складніше.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом і розповідає, як найвигідніше купити валюту під депозит і заробити на ньому аж декілька разів.

Для початку розберемося, які взагалі є шляхи для відкриття депозиту. По-перше, ви можете придбати валюту в обміннику чи банку за ринковим курсом (зараз приблизно від 40 до 42 грн/дол.), принести її до банку і покласти на депозит.

Так само можна вчинити й з безготівковою валютою за картковим курсом, однак під час війни комерційні банки розробили ще одну цікаву схему, яка заслуговує уваги.

Йдеться про купівлю безготівкової валюти за курсом, максимально близьким до курсу НБУ, із розміщенням на тримісячний депозит без права розірвання.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що для пересічного громадянина із середніми статками цей варіант найкращий.

Ми всі рахуємо дохідність, і при тій ситуації, яка зараз склалася, механізм із тримісячним розміщенням на депозит за курсом, максимально близьким до курсу Нацбанку, найбільш вигідний. Це той варіант, коли ви принесете гривню, а потім знімете валюту.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Чому це вигідно?

Уявімо, що ви поклали гроші на тримісячний депозит по курсу приблизно 37,3 грн/дол. у гривні, а зняли по 40 у доларах.

Порахуємо на простому прикладі, якщо ви покладете "готову" валюту на звичайний депозит, ви отримаєте мізерні річні відсотки, які в кращому випадку покриють інфляцію. Тому просто тримати валюту на депозиті не вигідно.

Жодних проблем зі зняттям валюти немає, просто потрібно замовити її заздалегідь. Є свої нюанси з відключеннями, з повітряними тривогами, але в принципі, валюта сьогодні на ринку є, — каже Пендзин.

Візьмемо 1 000 гривень для розрахунку і поділимо на курс 37,3, виходить 26,8. Тепер поділимо цю ж 1 000 на курс по 40, це буде 25. Різниця між цими цифрами становить 1,8, а це означає, що з кожної тисячі гривень ви отримаєте 1,8 долара через три місяці.

Якщо ви кладете гривню, ви отримаєте приблизно 16 річних, а якщо за такою схемою, то вийде 28 відсотків річних. Це єдина форма депозиту через долар, яка є максимально вигідною, — пояснює експерт.

Пам’ятайте, що таким способом можна покласти та зняти максимум 100 тис. грн (в еквіваленті), також не варто плутати цей депозит з новим механізмом від Національного банку.

Схема від НБУ

Наприкінці жовтня у Національному банку запропонували ще один механізм для захисту гривневих заощаджень громадян, і у цьому випадку сума не обмежується.

Його суть в тому, що можна купити долари за курсом НБУ, покласти на спеціальний строковий депозит у банку, а потім в обов’язковому порядку провести зворотний продаж купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення операції.

Тобто це захистить вашу гривню від курсових коливань, але зараз на цьому не заробиш, впевнений експерт.

Річ у тому, що долар у Національному банку "заморожений" і залишатиметься таким ще довго, та навіть на готівковому ринку американська валюта найближчим часом сильно коливатися не буде. Якщо цих коливань немає, то ви отримаєте назад те, що поклали.

Можна заробити двічі

Якщо ви вже маєте давно відкладені готівкові долари й хочете покласти їх на депозит, не поспішайте зі звичайним.

Економіст радить заробити на цих грошах таким шляхом — продати свої долари в обміннику і купити гривні за максимально високим курсом, який знайдете.

А на куплені гривні купіть долари по курсу 37,3 (+-) з розміщенням на тримісячний депозит, і потім знімаєте американську валюту.

Так ви заробляєте двічі — по-перше, купуєте дешевше, ніж продали гривню, а по-друге — на самому депозиті.

Оскільки сума обмежується 100 тис. грн (приблизно 2 680 дол.), таку кількість "зелених" буде не так проблематично зняти, як більші обсяги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які іноземні валюти, окрім долара, дають найбільший прибуток і розповідав, хто може втратити гроші на обміні.

Детальніше про курс іноземних валют в Україні, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.