Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Термінали ІBOX в Україні перестануть працювати – що трапилося

З'ясувалось, чому тимчасово не працюють популярні серед українців термінали

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому в Україні не працюють термінали Ibox

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в "Айбокс Банку" та його ліквідацію з 7 березня 2023 року.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

Відомо, що наразі банківську установу ліквідовують, а термінали підключають до іншого банку. У Monobank вже попросили поповнювати картку іншими способами.

У чому причина закриття

Відомо, що банк систематично порушував вимоги законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів.

"Рішення ухвалене через систематичне порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму", — зазначили в НБУ.

Зокрема, банку закидають неналежне виконання обов’язків щодо "перевірки клієнтів, ризик ділових відносин з якими є високим, які здійснювали діяльність із надання послуг з організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покеру".

"Частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України", — йдеться в повідомленні НБУ.

Вкладники зможуть повернути гроші через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі.

Хто є акціонерами

Акціонерами Айбокс Банку є Володимир Дробот, який володіє 73,92% акцій, та Олена Шевцова, яка володіє 24,98% акцій.

Шість банків на межі банкрутства

Раніше ми писали про те, що у банківській системі України наразі 66 платоспроможних установ, однак шість із них стикнулися з операційними збитками ще до початку повномасштабної війни.

Відомо, що моделі цих шести фінансових установ були нежиттєздатними й у мирних умовах – йдеться про невеликі та неактивні на ринку банки, тому обсяг ринкових зобов'язань вкрай незначний, якщо не нульовий.

Чи чекати на банкрутство

"Чи чекати нам їхнього банкрутства? У мене відповіді поки немає... А обсяг ринкових активів також практично відсутній, тому їхнє банкрутство на ринок ніяк не вплине", — зазначила Рожкова.

Катерина Рожкова наголосила, що це питання потрібно ставити власникам цих банків. У НБУ неодноразово пропонували їм відкликати ліцензію за власною ініціативою. Це можна зробити без втрат для акціонерів та їхньої ділової репутації. Однак дана опція доступна тільки тим банкам, які можуть самостійно розрахуватися зі своїми кредиторами й вкладниками.

Також зазначено, що зараз НБУ сконцентрував увагу на великих банках, які формують 90% активів та зобов'язань банківської системи. Рожкова пояснила, що вони становлять ядро системи, і потрібно забезпечити його стійкість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на гроші клієнтів ПриватБанку полюють шахраї. Також ми повідомляли, що блокування карти ПриватБанку може залишити без кредитних грошей. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.