Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Телефонні афери нового рівня: що вигадали шахраї для довірливих українців

Навіть в умовах війни з’являються злочинці, які паразитують на болючих темах українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти придумали новий метод обману по телефону

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Схему, за якою аферисти телефонують людям і повідомляють про необхідність терміново відправити кошти на допомогу родичу, який потрапив у біду, дещо оновили, додавши нового учасника "вистави".

Про це повідомили представники Національної поліції у Миколаївській області.

За інформацією поліцейських, вони затримали шахрая, який працював за відомою схемою "родич у біді". Втім випадок не підходить під традиційний, адже алгоритм обману трансформували, долучивши фахівця для підвищення довіри.

Відомо, що заяву про шахрайство написала 76-річна пенсіонерка, якій одного дня зателефонував чоловік і назвався лікарем-ортопедом. Він повідомив, що онука жінки втрапила в аварію і перебуває у важкому стані. Її телефон нібито розбився, що унеможливлює дзвінки. Тож потрібно негайно оплатити дорогу операцію.

Пенсіонерка втратила пильність, адже сильно розхвилювалася, тому одразу погодилася віддати кошти. Невдовзі у двері квартири постукали. Молодий хлопець зазначив, що його відправив лікар, тож гроші варто передати ним. Як результат – в руках шахрая опинилися 40 тисяч гривень та 2 000 доларів.

Коли пенсіонерці вдалося зв’язатися з онукою, вона зрозуміла, що стала жертвою злочинців, тож одразу відправилася до відділення поліції та написала заяву. Правоохоронці відреагували швидко та схопили афериста біля обмінника. Йому інкримінували підозру за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України "Шахрайство".

Зазначимо, зі слів затриманого, цей випадок не перший. Він працював зі спільником, який називав необхідні адреси, де живуть люди похилого віку. За таку діяльність отримував щонайменше 20 тисяч гривень.

Наживаються на фінансових проблемах

Відколи українцям почали нараховувати грошову допомогу від держави, активізувалися злочинці, які обманом крадуть кошти. Наприклад, створюють фішингові (підроблені) сайти, зовні дуже схожі на портал "Дія". Людей, які потребують фінансової підтримки, підштовхують до реєстрації, щоб оформити допомогу.

Як тільки особа клікне на посилання та заповнить активні поля, тобто введе персональні дані, необхідні для призначення коштів, ця інформація потрапить до рук зловмисників. З нею вони отримають доступ до банківських рахунків, звідки знімуть всі кошти та ще й відкриють кредити. Повернути втрачене у більшості випадків неможливо.

Часто подібні сайти рекламують у новостворених групах в соціальних мережах, наприклад, Facebook. Відрізнити підробку можна за заплутаним посиланням і помилках в офіційній назві.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аферисти крадуть гроші українців нестандартним способом. Також ми повідомляли, що українцям пропонують роботу, де можна дурити росіян.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.