Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї за кордоном: як українців дурять у Польщі

Наразі у сусідній країні, за різними даними, перебуває близько 3 мільйонів громадян України

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Біженці часто стають мішенню шахраїв

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі у Польщі знаходиться чимало переселенців та біженців. Саме тому в сусідній країні активізувалися шахраї. Вони збирають персональні дані українців від імені влади та пропонують отримати вигадані виплати. Однак є кілька способів, аби не потрапити до них на гачок.

Про це пише visitukraine.

Біженці часто стають мішенню шахраїв. Все через те, що такі люди перебувають у вразливому емоційному стані. Ними легко маніпулювати й отримувати необхідні дані або навіть кошти. Розповідаємо про популярні шахрайські схеми.

Які є шахрайські схеми

Збір персональних даних

На початку 2023 року в Польщі помітили оголошення про збір інформації від імені Департаменту у справах іноземців. Все нібито для допомоги українському дипломатичному представництву. Однак поляків теж просять надавати інформацію про українців, з якими вони знайомі.

Шахраї надсилають листи й через електронну пошту, де просять поляків, аби ті розповіли інформацію про біженців з України, які орендують у них житло. За ігнорування листа аферисти погрожують штрафами.

Шахрайство з PESEL

Українці у Польщі часто стають жертвами шахраїв, коли їх просять надати власний номер PESEL. Якщо отримуєте дзвінки нібито від працівників банків, постачальників електроенергії або інтернет-провайдерів, то ніколи не діліться такими даними.

Фейкова фінансова допомога

Зараз активно працюють фішингові сайти, які імітують українські банки. Шахраї пропонують українцям отримувати допомогу від іноземних партнерів України.

Однак зверніть увагу, що під час того, як ви намагатиметеся зайти на сайт, то вам треба буде ввести свої персональні дані, які одразу потраплять в руки до злочинців. Також запамʼятайте, що ніколи не можна вказувати реквізити своєї банківської картки на невідомих сайтах.

Мобільні аферисти

Ще одна популярна схема – дзвінки від імені мобільного оператора. Вас попросять назвати відправлений на телефон код, а після цього шахрай отримує доступ до кабінету на сайті оператора вашого мобільного зв’язку.

Тобто аферисти знову ж таки матимуть вашу персональну інформацію й можливість перевипуск вашої SIM-картки.

У Польщі з'явиться український банк

Наразі у сусідній країні, за різними даними, перебуває близько 3 мільйонів українців. Саме для цих людей запускають проєкт Monobank, який у Польщі називатиметься stereo.

Розробники хочуть, щоб українці в Європі отримали те, чого їм не вистачає. Детальніше про зміни читайте за посиланням.

Раніше ми розповідали, до яких ще змін готуватися українцям у Польщі. Також ми писали, яка країна збільшила грошову допомогу українським біженцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.