Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страхування під час війни: чи мають захист аграрні підприємства від воєнних ризиків

Розповідаємо і про "підводні камені" з якими ви можете зіткнутися під час відшкодування вам збитків

Колаж: Pro Гроші

Чи захистить страховий договір від воєнних ризиків

Колаж: Pro Гроші

Галузь, яка досить сильно постраждала через війну в Україні – аграрний сектор. Деякі українські підприємства вже були застраховані. Однак чи точно це є ключовим інструментом захисту під час війни?

Розповідаємо, чи захистить страхування аграрні підприємства від воєнних ризиків.

Якщо брати саме фактори воєнного ризику, то від влучання снарядів або мародерство страховий договір не врятує. Однак, якщо у вас спеціалізований поліс страхування ризиків політичного насильництва, то в такому випадку вам відшкодують збитки за актами озброєної агресії, війни, навіть неоголошеної війни та актів тероризму, йдеться на сайті agroportal. Однак після 24 лютого 2022 року цей захист більше недоступний.

Але крім воєнних ризиків, компанії продовжують нести звичайні ризики:

  • стихійні явища;
  • повінь;
  • пожежа.

Однак є кілька "підводних каменів".

Виключення збитків "під час воєнних дій". Так, виключення збитків "в результаті воєнних дій" — це цілком нормальне явище. Але виключення збитків "під час воєнних дій" може трактуватися зовсім інакше та дозволяє страховику стверджувати, що якщо злива відбулася під час воєнних дій, то це теж виключення з договору.

Виключення збитків "на території воєнних дій". Дещо аналогічна ситуація з текстом про виключення збитків на "території воєнних дій". Миколаїв, Харьків та навіть Одеса можуть вважатися територіями воєнних дій, що звільнить страховика від обов'язків відшкодовувати навіть звичайні збитки за такими адресами.

Дії страховика за "форсмажорними обставинами". Не дуже гарною також буде фраза, що "на час дій обставин непереборної сили сторони звільняються від відповідальності за невиконання умов договору", оскільки це означає, що cтрахова компанія може відкласти рішення про відшкодування збитку до повного завершення воєнних дій.

Експорт українського зерна

Шляхом переговорів, 22 липня Україна, ООН, Туреччина та Росія підписала так звану "зернову угоду", яка передбачає забезпечення безпечного проходу суден, що заходять та виходять із трьох українських чорноморських портів.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством і до 20 вересня експортовано 4,1 млн тонн агропродукції. Однак всього з українських портів з початку серпня вийшло 177 суден з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Також перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповідав, що в Україні очікують один з пʼяти кращих врожаїв за 30 років. У Мінагрополітики планують, що до кінця року врожай зернових та олійних культур становитиме близько 67 млн тонн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.