Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аферисти заполонили сайти знайомств – за якою схемою шахраї крадуть гроші

Історія жінки служить важливим нагадуванням про необхідність обережності у бажанні допомогти іншим у віртуальному світі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аферист обдурив жінку на понад 2 мільйони гривень

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В останні роки Інтернет став важливим місцем для спілкування, знайомств та розваг. Проте, разом із можливостями, які надає великий світ Мережі, з'явилися і нові загрози. Однією з них є інтернет-шахрайство. Так, нещодавно жителька Чернігова стала жертвою цього виду злочину, перерахувавши понад 2 мільйони гривень на допомогу особі, з якою вона познайомилася через сайт знайомств.

Про це поінформувала пресслужба поліції Чернігівської області.

Історія почалася з повідомлення жінці від іноземця, на ім'я Ерік, який представився лікарем-хірургом, що працює в Сирії. Вони почали спілкуватися, і з часом чоловік розповів їй, що хоче виїхати з країни, але для цього йому потрібна фінансова допомога.

На жаль, жінка довірилася і перерахувала понад 30 тисяч гривень на рахунок цієї невідомої особи. Після цього "друг" знову звернувся до неї та попросив гроші для покупки квитків на літак та оформлення документів для виїзду з країни. Загалом жінка перерахувала понад 2 мільйони гривень.

Коли жінка розуміла, що її ошукали, вона негайно звернулася до поліції. Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Та ця історія є класичним прикладом інтернет-шахрайства, коли шахраї використовують різні методи та вигадують різні приводи, щоб переконати людей надсилати гроші.

Яку ще схему обману вигадали шахраї

Україна стикається з ростом шахрайських схем, які тепер поширюються й на ринок праці. За повідомленням QA Engineer Євгена Фурсікова на LinkedIn, аферисти видають себе за рекрутерів від імені різних компаній та обманюють людей, які шукають роботу.

За якою схемою працюють аферисти:

  1. Рекрутери спілкуються з кандидатами через соцмережу Telegram та пропонують тестове завдання.
  2. Після цього зловмисники організовують співбесіду з керівником компанії, який раптово "захворів".
  3. Від імені компанії кандидатам надсилають офер з хорошими умовами вакансії без подальшого спілкування.
  4. Пропонують оплачуване навчання, страхування, віддалену роботу та навіть ноутбук.
  5. Потім кандидатам пропонують внести страховий внесок за ноутбук.

У результаті, офер виявляється фальшивим, а гроші, призначені як страховий внесок за ноутбук, зникають разом з шахраями.

Раніше ми повідомляли, яку підступну схему вигадали шахраї, щоб виманити гроші в українців. Також ми писали, чому не можна залишати чеки на касі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.