Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стати інвестором може кожен – з чого варто почати свій шлях

Експертка розповіла в коментарі сайту Pro Гроші, що потрібно знати новачкам у сфері інвестицій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, з чого варто почати інвестування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестування – це важливий шлях до фінансової незалежності та забезпеченості у майбутньому. Незалежно від вашого віку або фінансового стану, інвестування може стати ключовою складовою успішного фінансового плану. Проте, перед тим як почати свій інвестиційний шлях, важливо мати певну інформацію.

Експертка з інвестицій Ekaterina Invest у коментарі сайту Pro Гроші розповіла, з чого варто почати шлях інвестора.

Якщо ви новачок, варто дотримуватися конкретних правил, аби не втратити гроші та не розчаруватися в цій ідеї. Адже саме новачки є найбільш вразливі як до невдач, так і до перемог. Наприклад, якщо людина отримала +120% від акцій META, то це не робить її професіоналом. Ваша задача – мати постійний результат, а не випадкові успіхи. Для цього варто спочатку розібратися в усіх інструментах, які пропонує ринок.
Ekaterina Invest

Ekaterina Invest

Експертка з інвестицій

Якими правилами варто керуватися новачкам

  • Вивчайте інформацію про інвестиції

Щоб досягти успіху в інвестуванні, було б ідеально мати вищу освіту в галузі фінансів чи інвестицій. Але розуміючи, що це вимагає значних витрат часу та коштів, ви все ще можете стати успішним інвестором, якщо оберете якісні навчальні курси та літературу. Будьте готові до того, що навчання забере певний час та зусилля, але воно точно варте вкладеного в нього зусилля для вас.

Експертка також радить на початку освоїти принципи роботи акцій, облігацій, ETF та REIT. Важливо також використовувати джерела інформації, зокрема американські посібники, газети та статті.

Вивчайте різноманітні джерела, включаючи книжки та подкасти, щоб розширити свої знання та розвинути власну думку про інвестиційні інструменти та ринкові події, – порадила Ekaterina Invest.

  • Забезпечте фінансову подушку

Почати інвестувати можливо із невеликої суми, наприклад, 50 доларів, купуючи акції фонду, такого як SPLG, що охоплює понад 500 американських компаній.

Але перед інвестуванням важливо мати частину фінансового запасу, який покриває витрати протягом кількох місяців. Хоча б квартального періоду. Це допоможе уникнути переживань у випадку форс-мажорних ситуацій і забезпечить фінансову стабільність, де дохід перевищує витрати, і є заощадження.
Ekaterina Invest

Ekaterina Invest

Експертка з інвестицій

Зараз вже не існує певної мінімальної суми для початку, але при розгляді інвестування важливо враховувати комісії та витрати. Наразі вони не залежать від суми інвестицій, але їх існування потрібно буде врахувати.

  • Дотримуйтесь диверсифікації

Експертка радить тримати в голові фразу "Garbage in – garbage out", що означає – погані активи призведуть до поганих результатів. Інвесторам завжди варто пам'ятати про "диверсифікацію" та правило "не кладіть всі яйця в одне гніздо", але не варто додавати все підряд.

І це дійсно правильний підхід – не розраховувати лише на одну компанію чи сектор. Також не варто додавати в портфель все підряд, називаючи це диверсифікацією. Ви маєте розуміти, ЩО ви купуєте і ЧОМУ – кожен актив і кожну компанію. Диверсифікація має бути адекватною та усвідомленою, – зазначила Ekaterina.

  • Пам'ятайте про безпеку

На початковому етапі інвестування легко натрапити на аферистів, і про це варто завжди пам'ятати. Важливо ретельно перевіряти компанії та залишатися пильними.

Яскравий приклад – вибір брокера. Ще 3 роки тому на ринку було троє іноземних брокерів, які надавали українцям послуги. Зараз лише один американський посередник залишається надійним. І це було зрозуміло з самого початку, але не всім інвесторам, – зазначила Ekaterina Invest.

Також, часто на початку, ми шукаємо "чарівну таблетку", яка допоможе отримати все негайно та без ризику. Але на жаль, такого не існує. Тому не варто вірити обіцянкам про "сигнали", "інсайдерську інформацію" або "200% річних прибутків вже через місяць". Ваші гроші мають бути захищені, і тільки ви можете це зробити.

  • Знайдіть однодумців

Добре б було мати друзів, колег або знайомих, які вже мають досвіт інвестування. Оскільки у вас виникатимуть багато питань, і без належних відповідей ви можливо застрягнете і постійно будете вагатися.

Якщо ви не маєте підтримки від інших інвесторів, спробуйте створити свою власну групу однодумців. На відповідних інвестиційних курсах багато людей шукають спільноту для обміну ідеями та досвідом – це ваша можливість знайти нових друзів і підтримку однодумців.
Ekaterina Invest

Ekaterina Invest

Експертка з інвестицій

Чи потрібно платити податки за отримані дивіденди

Починаючи свій інвестиційний шлях, багато людей розмірковують, чи потрібно подавати декларації в податкову службу. За словами Ekaterina, на початку цю тему можна навіть не чіпати

Це не та тема, яку варто виділяти на початку – вам є з чим розбиратися. Вже після покупки першого активу, ви можете почати цим цікавитись.
Ekaterina Invest

Ekaterina Invest

Експертка з інвестицій

Питання, щодо податків стають актуальними тільки після продажу активів чи отримання дивідендів. Якщо, наприклад, інвестор розпочав свій шлях у 2023 році та отримав дивіденди, сплата податків виникне для нього лише у середині 2024 року. Тому важливість податків виникає пізніше, коли ви вже активно інвестуєте.

Раніше ми з експерткою з інвестицій з'ясували, куди краще інвестувати гроші новачку. Також ми розбиралися, чи варто вкладатися в "сталінки" та "хрущовки".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.