Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стало відомо, чи будуть знижувати пенсії у 2023 році

У Мінсоцполітики розповіли, чи передбачене зниження пенсії наступного року

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Чи планують зменшувати пенсії у 2023 році

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Наразі уряд не планує знижувати пенсії у 2023 році, навпаки – вони зростуть на 5%.

Про це в ефірі національного телемарафону заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

"Не можу говорити, що суттєво зростуть виплати, які заплановані на наступний рік – поки що на 5%, як зросте прожитковий мінімум у грудні. Але точно не плануємо нікому зменшувати виплати і тим більше їх скасовувати. Максимум надалі можуть бути об’єднані виплати, уніфіковані у рамках загальної реформи", – сказала вона.

За словами Жолнович, Міністерство соціальної політики взаємодіє з міжнародними партнерами для того, щоб "пріоритетно направляти на звільнені від окупанта регіони різну гуманітарну допомогу".

Індексація 2023

У 2023 році відбудеться щорічна планова індексація пенсій та інших соціальних виплат, яка традиційно проводиться у березні. Попри перерозподіл державного бюджету, 50% якого витрачатимуть на оборонну сферу, індексацію пенсій проведуть за графіком.

З іншого боку, наразі не обговорюється питання суми, яка повинна встановитися після проведення індексації. Адже велика частина витрат закріплена за потребами військових, тож бюджету необхідні додаткові джерела надходжень. Міністр соціальної політики розраховує на зростання надходжень до Пенсійного фонду за рахунок податків із зарплатні українських військовослужбовців.

Також ми розповідали, коли вигідніше подавати заяву про вихід на пенсію – одразу після досягнення потрібного віку, чи на початку наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.