Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правильний вихід на пенсію – коли вигідніше подавати заяву

Якщо ваш день народження наприкінці року, варто знати, коли краще подавати заяву, щоб отримати вищу пенсію

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожен випадок із поданням заяви індивідуальний

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо вам вже виповнилася необхідна кількість років для виходу на пенсію і ви нажили необхідний багаж трудового стажу, ви можете вийти на заслужений відпочинок і отримувати виплати. Однак невеличкий нюанс щодо моменту подання заяви все ж таки є.

Pro Гроші розповідають, коли вигідніше подавати заяву про вихід на пенсію – одразу після досягнення потрібного віку, чи на початку наступного року.

На сайті "Сільські вісті" спеціаліст Пенсійного Фонду відповіла на запитання чоловіка, якому в листопаді 2022 року має виповнитися 60 років.

Українець поцікавився, коли йому краще подавати заяву про вихід на пенсію – одразу після дня народження чи на початку 2023 року.

У ПФУ відповіли, що для визначення заробітної плати, яка враховується при обчисленні пенсії, застосовується середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Що це означає?

Якщо ваша середня зарплата ща 2020-2022 роки буде більшою за середній показник 2019-2021, краще звернутися за призначенням на початку 2023 року, так ваша виплата буде трохи більшою.

Окрім цього представниця ПФУ зазначила, що за призначенням пенсії краще звернутись у тримісячний термін з моменту, коли у вас виникло таке право.

Тож якщо між вашим днем народженням та початком наступного року дуже великий розрив, звертайтесь за пенсією одразу.

Справа в тому, що якщо заява про призначення пенсії за віком буде подана протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку, виплату буде призначено з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку.

Якщо цей термін пропустити, ви отримаєте виплати лише з дати звернення за нею і гроші за пропущений період ніхто не поверне.

Заява про призначення пенсії

В умовах війни звернутися у орган ПФУ за місцем свого проживання не так просто, а для декого – просто неможливо.

Через це під час воєнного стану українцям дозволили звертатися з заявою у будь-який сервісний центр ПФУ, незалежно від місця реєстрації та проживання.

Із собою треба взяти:

  • паспорт;
  • ІНН;
  • документи про страховий стаж;
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд по 30.06.2000 року (за бажанням);
  • реквізити банківського рахунку;
  • фотографія для пенсійного посвідчення;
  • жінкам у разі зміни прізвища – свідоцтво про шлюб.

А от заяву на автоматичне призначення пенсії можна подати онлайн – через особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду. Для цього вам знадобляться скан копії усіх документів, а також електронний підпис (КЕП), яким потрібно завірити документ перед відправкою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.