Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Індексація 2023: що буде з виплатами пенсіонерам у березні

Українці можуть розраховувати на планову індексацію пенсійних виплат у 2023 році, незважаючи на збільшення бюджетних видатків на оборонну сферу

Колаж: Pro Гроші

Державний бюджет 2023 розрахований на індексацію пенсійних виплат

Колаж: Pro Гроші

У 2023 році відбудеться щорічна планова індексація пенсій та інших соціальних виплат, яка традиційно проводиться у березні. Не дивлячись на перерозподіл державного бюджету, 50% якого витрачатимуть на оборонну сферу, індексацію пенсій проведуть за графіком.

Про це розповіла Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв'ю для "Українського радіо".

Згідно з законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства", підписаним президентом Володимиром Зеленським, датою щорічної індексації соціальних виплат є 1 березня. Звісно, війна внесла корективи у розподіл держбюджету, левова частка якого піде на забезпечення оборони та безпеки населення.

Проте близько 35% бюджету передбачено на покриття соціальних потреб. При цьому на підвищення пенсійних виплат не обов’язково вплине індексація, адже ще до березня наступного року громадян чекають перерахунки мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Зокрема очікується, що у жовтні мінімальна зарплатня зросте на 200 грн, що стане основою для розрахування соціальних показників у 2023 році, а у грудні виросте прожитковий мінімум.

Як зазначила Оксана Жолнович, відсутність планової індексації може значно погіршити умови життя пенсіонерів. Адже розмір виплати в Україні і так невеликий, тож запланована березнева процедура обов’язково відбудеться.

Запланований розмір пенсії після індексації

З іншого боку, наразі не обговорюється питання суми, яка повинна встановитися після проведення індексації. Адже велика частина витрат закріплена за потребами військових, тож бюджету необхідні додаткові джерела надходжень. Міністр соціальної політики розраховує на ріст надходжень до Пенсійного фонду за рахунок податків із зарплатні українських військовослужбовців.

"Ми, звичайно, потребуватимемо додаткових грошей, щоб провести повну індексацію у березні. І тут ми не закладали остаточну суму, тому що потрібно ближче до цього часу порахувати розмір інфляції та визначити суму, яка буде потрібна для індексації", – зазначила Оксана Жолнович.

Вона рекомендує пенсіонерам не хвилюватися: уряд подбає про компенсацію підвищених цін найбільш незахищеній категорії населення.

Раніше ми писали, що пенсії підвищать до кінця року, а також розповідали про зарплати мобілізованим вчителям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.