Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для ФОП: що дістанеться українським підприємцям

Розповідаємо, які податки потрібно платити, щоб не залишитись без пенсії на старість років

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українським ФОП також має бути призначена пенсія

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи підприємці, як і всі громадяни, мають право на пенсію, по досягненню відповідного віку. На розмір цієї виплати впливає страховий стаж та те, з якого доходу сплачувалися пенсійні внески та ЄСВ.

Сайт Pro Гроші розповідає, на яку пенсію можуть розраховувати ФОП і що на це впливає.

Умови виходу на пенсію для підприємців не відрізняються, щоб вийти на заслужений відпочинок, необхідно досягти 60 років та мати не менше 29 років стажу, однак до 2028 року ці цифри збільшаться до 35 років.

Якщо ви ФОП, то до вашого страхового стажу зараховуються лише ті періоди, за які було сплачено пенсійні внески та ЄСВ у розмірі не менше мінімального.

Якщо було сплачено меншу суму, то виплата розраховуватиметься за формулою, де вираховується, на скільки днів місяця вистачить сплаченої суми внесків.

Через це може статися ситуація, коли за повний відпрацьований місяць до стажу буде зараховано лише ті дні, на які вистачить виплати.

Якщо ви сумлінно сплачували внески, то стаж зарахується, але його розмір залежить напряму від розміру сплачених внесків. Також на розмір пенсійних виплат впливає дохід, з якого сплачувалися внески.

Порядок сплати ЄСВ у свою чергу залежить від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП.

Наприклад, платники єдиного податку можуть самостійно визначати, з якого доходу вони будуть сплачувати єдиний соціальний внесок, однак він не повинен бути менший за мінімальну зарплату і не більший за 15 мінімальних зарплат.

Взагалі не сплачувати ЄСВ ФОПи не мають права, якщо говорити про мирний час. Тож якщо ви сплачували мінімальний ЄСВ, то і пенсію отримуватиме мінімальну.

Для підприємців на загальній системі оподаткування діють трохи інші правила, вони сплачують ЄСВ з чистого доходу. Але обмеження щодо розміру діють так само.

Раніше ми писали, які податки зобов’язані платити фізичні особи підприємці з жовтня і розповідали, які є ризики при використанні українського ФОП за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.