Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Справжня "лихоманка" ще попереду? Що буде з курсом долара найближчим часом

Наразі показники курсу долара зайняли найвищу позицію за останні кілька місяців, проте, чи залишиться ситуація такою ж до кінця серпня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар встановив найвищі курсові показники за останні три місяці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На тижні, що минає, готівковий курс долара в обмінних пунктах "спричинив фурор". У п'ятницю, 18 серпня, показники іноземної валюти досягли найбільшого значення за останні три місяці та перетнули позначку 38 гривень за долар. Такий різкий "стрибок" курсу дещо збентежив українців, тому за лічені дні попит на іноземну валюту суттєво зріс.

Про те, в якому стані залишатиметься курс долара до кінця серпня сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що буде з курсом долара до кінця літа?


Як пояснив експерт, те зростання курсу долара, яке спостерігалося поточного тижня, свідчить про те, що всі ті чинники, які накопичували свій потенціал, все ж таки "вдарили" по валютному ринку. Серед найголовніших чинників – припинення зернової угоди та підвищення акцизу на пальне, адже ці дві складові напряму пов'язані з іноземною валютою.

Внаслідок цього на ринку зменшилася кількість валюти, експортери стали завозити менше доларів до України, зменшився експорт зернових тощо. Також дещо збільшився й попит на іноземну валюту, адже імпортери хочуть щось купувати.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

За словами економіста, на валютні "стрибки" певним чином вплинула й заява Національного банку України про відмову від фіксованого курсу долара, проте поки що невідомо коли саме стануться відповідні зміни.

Регулятор зазначив, що як такого плаваючого курсу іноземної валюти в нашій країні не спостерігатиметься, це буде заздалегідь сформований коридор, в межах якого відбуватимуться курсові коливання.

Я не думаю, що до кінця поточного місяця готівковий курс долара навряд чи знову проявить якийсь активний рух. Так, скоріш за все, показники іноземної валюти залишаться за межами 38 гривень за долар, але таких різких поворотів долар, скоріш за все, не продемонструє, – підсумував Олексій Плотніков.

Від чого залежить курсова стабільність в Україні?


Експерти пояснюють, що стабільність на ринку валют залежить насамперед від макрофінансової допомоги, яку Україна одержує від партнерів.

Тому зростання попиту і подорожчання долара може бути у випадку, якщо ця допомога пригальмовується. Курс залишається більш-менш стабільним, якщо від партнерів надходять гроші до бюджету, надаються різні гранти та кредити.

Що буде з валютним ринком до осені?


Як пояснював сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков, в якому стані валютний ринок перебуватиме до осені – поки дуже важко, адже все залежить від таких чинників:

  • перехід Національного банку до ринкового курсоутворення;
  • зниження ставки рефінансування;
  • повернення механізму довоєнної системи оподаткування тощо.

Також на курсові зміни можуть вплинути й додаткове вкладання ПДВ на пальне та події на фронті.

Експерт вважає, що курс долара може залишитися в межах 37-38 гривень, а може й спостерігатися поступове здорожчання валюти.

Раніше ми розповідали, що відбуватиметься з доларом після скасування фіксованого курсу. Також ми писали, в які дні тижня вигідно купувати іноземну валюту. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.