Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Глобальних змін не уникнути? Що буде з валютним ринком до осені

Разом з експертом розбиралися, в якому стані перебуватиме валютний ринок до осені та що може вплинути на його зміни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стан валютного ринку залежатиме від низки чинників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни валютний ринок в Україні зазнав суттєвих змін. Курсові показники іноземної валюти коливалися у великому діапазоні, але згодом все більш-менш стабілізувалося. Проте українці невпевнені щодо того, чи залишиться ситуація на валютному ринку до осені у такому ж стані, як зараз.

У цьому питанні сайту Pro Гроші допоміг розібратися доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Які чинники можуть сприяти глобальним змінам на валютному ринку?


За словами експерта, є безліч факторів, які можуть спричинити курсові коливання на валютному ринку, зокрема:

  • перехід Національного банку до ринкового курсоутворення;
  • зниження ставки рефінансування;
  • повернення механізму довоєнної системи оподаткування тощо.

Також на курсові зміни можуть вплинути й такі чинники, як додаткове вкладання ПДВ на пальне та події на фронті.

Крім цього, не варто забувати й про грошову допомогу з боку міжнародних партнерів, наприклад, якщо вони її збільшать або зменшать, це також своєю чергою "відгукнеться" на стані валютного ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Яка зараз ситуація на валютному ринку?


Експерт зазначив, що зараз ситуація на валютному ринку збалансована, враховуючи те, що невгамовного попиту на долар немає.

А якщо попит є, то НБУ "вкидає" валюту з золото-валютних резервів, які своєю чергою наповнені майже рекордно. Тобто, я думаю, що поки чогось надзвичайного немає ані з точки зору економічних, ані психологічних та інших чинників, – каже Олексій Плотніков.

Що відбуватиметься з валютним ринком до осені?


За словами економіста, спрогнозувати чітко, в якому стані валютний ринок перебуватиме до осені – дуже важко, адже все залежить від вищезазначених чинників.

Тобто, якщо відбуватимуться якісь глобальні зміни в економічній сфері країни, то, скоріш за все, на валютному ринку будуть спостерігатися певні зміни. В іншому випадку курсові показники іноземної валюти залишаться незмінними.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Загалом курс долара може залишитися в межах 37-38 гривень, а може спостерігатися поступове здорожчання валюти, тому більш точний прогноз можна буде дати вже ближче до осені.

Раніше ми розповідали, який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році. Також ми писали, чому обмінники відмовляються приймати старі купюри. Більше про стан валютного ринку в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.