Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доларова гонитва: в які дні тижня вигідно купувати іноземну валюту

Спеціально для сайту Pro Гроші експерт розповів про певні особливості ринку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара набирає обертів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців зберігають свої заощадження саме в іноземній валюті. Люди бояться знецінення гривні, а тому намагаються себе максимально убезпечити. Однак варто звернути увагу, що валютний ринок має свої особливості, які треба враховувати, аби вигідніше купити чи продати долар.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Насправді чітких правил про вигідні чи невигідні дні для купівлі й продажу валюти в обмінниках, немає. Всі дні тижня однакові. Але у цій справі є свої особливості, – говорить експерт.

За словами професора, як правило в суботу і неділю ціни майже не змінюються. Вони стоять на місці, адже це вихідні й пʼятничний кінцевий курс зберігається аж до понеділка.

У понеділок як правило починається активність і всі, кому треба, купують іноземну валюту чи продають її. В цей день пожвавлюється в першу чергу готівковий ринок. У залежності того, що більше купують чи продають і відбуваються певні зміни курсу.

Пʼятниця – день, коли завершуються всі справи. Знову ж таки комусь треба валюта, комусь треба гривня і тому відбувається більше угод з точки зору купівлі-продажу.

Це все особливості, а не закономірність. Я можу це порівняти з відвідуванням лікарні, коли в понеділок приходять всі, кому треба було прийти ще в суботу, але вони терпіли та чекали. А в пʼятницю приходять всі ті, хто хворі, але бояться, що попереду вихідні і їм не вдасться звернутися за медичною допомогою. Це такі собі ділові особливості ринку, – додає Олексій Плотніков.

А от числа місяця здебільшого взагалі не впливають на курс долара, за словами експерта. Адже, наприклад, день зарплат у кожної компанії різний. А також багато хто взагалі отримує плату в доларах і людям навпаки треба купити гривні.

Тобто, тут все балансується. Але знову ж таки, якщо йде жорстка динаміка і все падає чи навпаки зростає, то тоді легше за все купувати валюту, коли отримуєш багато гривні, – запевняє професор.

До чого готуватись українцям далі

Як раніше розповів сайту Pro Гроші член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, стабільність курсу долара ґрунтується на макрофінансовій допомозі, яку отримує Україна від західних партнерів.

Ймовірно, що коливання на ринку валют будуть до 1 жовтня 2023 року, однак далі поки спрогнозувати важко.

"Річ у тому, що до 15 вересня Кабмін має подати до Верховної Ради проєкт бюджету на 2024 рік, де мають бути чітко прописані перспективи отримання нами макрофінансової допомоги", – пояснює експерт та зазначає, що від цього і залежатимуть перспективи курсу.

Виходить, якщо не буде проблем з отриманням макрофінансової допомоги, то, швидше за все, курс не рухатиметься.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як довго українцям доведеться спостерігати за "стрибками" долара. Також ми розповідали про те, до яких нових правил від НБУ варто готуватися вже у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.