Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сортуйте сміття або платіть гроші: в Україні можуть запровадити новий податок

В країні проводяться активні кроки для розв'язання проблеми накопичення відходів та захоронення сміття

Фото: Pexels

В Україні розробляють екологічний податок

Фото: Pexels

В Україні збільшується проблема з відходами, що негативно впливає на екологію. Тому Міністерство природних ресурсів та екології України (Мінприроди) спільно з Міністерством фінансів та податковою службою розробляють законопроєкт, який може допомогти вирішити це. Згідно з цим проєктом, в країні може з'явитися новий екологічний податок.

Про це розповіла заступниця міністра Мінприроди Вікторія Киреєва в інтерв'ю Українському радіо.

Вона висловила ідею про впровадження такого податку як інструменту для стимулювання сортування сміття та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

"Для тих, хто збиратиме несортоване сміття, ставка податку буде вищою, ніж ставка для тих, хто сортує. Перевізникам та операторам полігонів буде невигідно працювати з несортованим сміттям. Хочете платити менший податок – сортуйте сміття", – сказала Вікторія Киреєва.

Один з основних аргументів, чому потрібно ввести податок на захоронення відходів, – це велика кількість сміття, що утворюється в Україні. Щорічно країна стикається з понад 10 мільйонами тонн відходів.

"Це дуже великий обсяг, завдання Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів (Мінприроди) зробити, щоб захоронення стало невигідним, а перероблення, навпаки, приносило заробіток та інвестиції", – пояснила чиновниця.

Окрім податку на захоронення відходів, також вже зареєстрований законопроєкт про відходи тари та пакування. За словами заступниці міністра, це стосується приблизно 95% усієї сировини, яка потребує сортування. Законопроєкт передбачає чітке регулювання управління відходами.

Чи будуть в Україні змінювати податкову політику

Українцям не варто хвилюватися про змінення податкової політики, адже це не буде відбуватися через обмежені фіскальні можливості. Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що влада не може зменшити видатки державного бюджету.

Міністерство фінансів розглядає можливості для збільшення доходів бюджету, зокрема, шляхом акцизів та боротьби з нелегальним ігровим бізнесом та його легалізацією. Однак навіть при розв'язанні цих проблем Україні доведеться шукати зовнішнє фінансування для вирішення бюджетних потреб.

Раніше ми повідомляли, коли ФОПи повинні заплатити єдиний податок та ЄСВ у жовтні.Також ми писали, що українцям у 2024 році перерахують податок на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.