Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підприємці будуть здивовані: у Мінфіні розповіли про плани щодо податкової політики

Розповідаємо, чи чекають на українських підприємців податкові зміни найближчим часом

Фото: УНІАН, Pexels, Сергій Марченко/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Марченко розповів про подальші дії щодо податкової політики

Фото: УНІАН, Pexels, Сергій Марченко/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Україні наразі не планують змінювати податкову політику. В уряді поки що не можуть скоротити видатки державного бюджету, тому такі зміни неможливі.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко у своєму інтерв'ю виданню "Укрінформ".

За його словами, Україна зараз має досить обмежені фіскальні маневри, тому в цих умовах влада не може собі дозволити змінювати податкову політику. Так, у Міністерства фінансів на розгляді знаходяться тимчасові заходи щодо оподаткування надмірних прибутків банків, але це лише тимчасовий крок і він не є визначальним.

"Скорочувати видатки ми не можемо. Бюджет, який ми подали, й так містить радикальне скорочення капітальних видатків", – каже Марченко.

Як пояснив очільник Мінфіну, для того, аби збільшити доходи державного бюджету, вони зараз розглядають будь-які заходи, зокрема, акцизи, боротьбу з нелегальним ігровим бізнесом та його легалізацію.

"По цих напрямках ми також працюємо. Але, навіть якщо ми розв’яжемо всі ці наші внутрішні проблеми, то це не дозволить нам перекрити потреби у зовнішньому фінансуванні", – зазначив міністр фінансів.

Польська модель оподаткування в Україні

В Україні розглядається можливість запровадження польської системи оподаткування для ФОПів, проте у такому разі на підприємців чекають серйозні зміни.

Насамперед відмінність полягає у річному ліміті доходу, який зараз становить 2 млн євро, а вже наступного року виросте до 3 млн євро. Також суттєво відрізняються й ставки для спрощеної податкової системи й у Польщі вони набагато вищі:

  • 3% – гастрономічна діяльність (окрім продажу напоїв зі вмістом алкоголю понад 1,5%), тваринництво, рибальство;
  • 5,5% – виробництво, будівництво, перевезення вантажів автомобільним транспортом масою понад 2 тонни;
  • 8,5% – послуги, пов’язані з проживанням, наукові дослідження та розробки, оренда, продаж напоїв зі вмістом алкоголю понад 1,5%, освітні послуги, виготовлення предметів (виробів) із матеріалів, наданих замовником;
  • 10% – надання послуг у галузі купівлі та продажу нерухомості;
  • 12% – послуги IT;
  • 14% – галузь охорони здоров'я, архітектура та інженерія тощо;
  • 15% – послуги в галузі інформації, фінанси та страхування, правові, бухгалтерські та податкові консультації, реклама, маркетингові дослідження, туризм, охорона, культурні та розважальні послуги, спорт і відпочинок тощо;
  • 17% – для підприємців, які здійснюють незалежну професійну діяльність: дантистів, ветеринарів, психологів, юристів, нотаріусів, архітекторів, бухгалтерів, аудиторів, брокерів, вчителів-репетиторів та ін.

Тож, у разі запровадження польської системи оподаткування, бізнесу доведеться переглядати ціни на товари та послуги, відповідно, це призведе до подорожчання продукції.

Раніше ми розповідали, що податкова звернулася до продавців у Facebook та Instagram. Також ми писали, чи будуть українці платити податки з програми "єВідновлення". Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.