Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Часу все менше: коли ФОПи повинні заплатити єдиний податок та ЄСВ у жовтні

Розповідаємо, коли фізичним особам-підприємцям потрібно у жовтні сплачувати податкові зобов’язання і подавати звітну декларацію

Фото: Pexels, Unsplash, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи повинні встигнути сплатити податки у жовтні

Фото: Pexels, Unsplash, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Всі ФОПи на єдиному податку мають крайні дати для сплати коштів у державний бюджет. Це саме стосується подання звітності в контролюючий орган. Якщо не слідкувати за термінами, можна пропустити останній день звітування та натрапити на штрафи і пеню.

Сайт Pro Гроші розповідає, які обов’язки мають фізичні особи-підприємці у жовтні 2023 року.

Кожного місяця представники бізнесу поповнюють держбюджет на певні суми. Єдиний податок став обов’язковим для ФОПів 1 та 2 груп із серпня поточного року. Розмір стабільний і вираховується із мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму:

  • ФОП 1 групи – 268,40 грн;
  • ФОП 2 група – 1340 грн.

Сплату потрібно виконати до 20 жовтня за цей місяць. Винятки щодо єдиного податку мають підприємці, бізнес яких зареєстрований на тимчасово окупованій території чи розташований у зоні ведення активних бойових дій.

Єдиний соціальний внесок досі добровільний для ФОПів. Зміни до податкового законодавства не торкнулися цього платежу, тож українці мають право не вносити кошти під час воєнного стану і протягом 12 місяців після його завершення.

А ті підприємці, які обрали варіант збільшувати страховий стаж і забезпечувати себе соціальними гарантіями від держави, повинні платити ЄСВ кожного місяця або раз на квартал. У жовтні кінцева дата спливає 19 числа, а сума платежу – 1 474 грн або 4 422 грн відповідно.

Що стосується ФОПів 3 групи на ставці 5%, вони можуть подати звітну декларацію за 9 місяців до 9 листопада, а сплатити єдиний податок за квартал до 20 листопада. Тож у жовтні немає потреби поспішати з заповненням форми.

Які доходи не враховують у єдиний податок

Раніше ми розповідали, що підприємцям потрібно декларувати всі доходи, отримані в результаті ведення господарської діяльності, щоб правильно вирахувати суму єдиного податку. Але бажано випадково не додати до загального заробітку ті доходи, які не підлягають оподаткуванню. Таких, насправді, досить багато:

  • податок на додану вартість;
  • фінансова допомога, яку отримали і повернули протягом 12 місяців;
  • кредити;
  • пасивні доходи;
  • страхові виплати і відшкодування;
  • кошти від ПФУ та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • гроші від місцевої влади в рамках програм допомоги;
  • повернені покупцеві кошти за товар чи послугу;
  • надміру сплачені суми ЄП чи ЄСВ, повернені з бюджетів або цільових фондів;
  • заробіток від продажу майна, яке використовували не для ведення підприємництва.

ФОПам 3 групи необхідно слідкувати за розподілом доходів, оскільки вони сплачують не фіксований єдиний податок, а вносять відсоток від одержаних сум (5% або 3% для платників ПДВ).

Раніше сайт Pro Гроші писав, які зміни щодо планових перевірок готують для підприємців. Також ми повідомляли, що ФОПи в Україні можуть перейти на польську модель податків і розповідали, як виростуть ставки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.