Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Соціальні виплати: кому потрібно переоформити документи у 2023 році

Розповідаємо, кому потрібно переоформити виплати у 2023 році та як їх переадресувати у разі переїзду

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з соціальними виплатами у 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд України автоматично продовжив ряд соціальних виплат до закінчення воєнного стану. Йдеться про ВПО, людей з інвалідністю, малозабезпечених сімей та дітей, позбавлених батьківської опіки.

Розповідаємо, кому таки потрібно буде подавати додаткові заяви й підтвердження для отримання грошової допомоги та як відновити допомогу, якщо людина в евакуації.

Чи потрібно поновлювати заяви та довідки ВПО

Ні. У пресслужбі уповноваженого Верховної Ради України повідомляється, що з 1 січня 2023 року буде продовжено автоматичне нарахування допомоги на проживання ВПО.

Також для отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам не потрібно буде надавати підтверджувальні документи про свій матеріальний стан, оскільки отримання зазначеної допомоги не залежить від отриманого доходу та є безстроковим.

Так, усі ВПО, які до цього отримували вказану допомогу, і надалі продовжать її отримувати. Для цього не потрібно звертатися до органів соціального захисту населення з метою поновлення раніше наданих документів.

Як ВПО зробити переадресацію виплат

У Міністерстві з питань реінтеграції пояснили, якщо виплати приходили на банківський рахунок, після переїзду нічого робити не потрібно — кошти й надалі надходитимуть на той же рахунок.

Якщо ви отримували виплати у поштовому відділенні Укрпошти за місцем проживання, треба переадресувати їх на відділення на новому місці.

Для цього треба:

  • зателефонувати до контакт-центру Укрпошти за номером: 0 800 300 545;
  • зателефонувати до сервісного центру Пенсійного фонду у регіоні, де ви зараз перебуваєте;
  • повідомити ПІБ, адресу, на яку ви отримували гроші до евакуації, паспортні дані, номер телефону, спосіб отримання та нову адресу;
  • кошти також можна переадресувати з Укрпошти на відділення Ощадбанку. Відкривати рахунок для цього не треба. Але потрібна заява до сервісного центру Пенсійного фонду або органу соцзахисту.

Що буде з соцвиплатами, дія яких спливла під час воєнного стану

Кабмін прийняв постанову, якою ухвалив автоматичне продовження низки соціальних виплат з 1 січня 2023 року. А саме:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • людям з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • тим, хто доглядає за особами з інвалідністю І та II групи внаслідок психічного розладу;
  • тим, хто не має права на пенсію;
  • працездатній людині, яка не працює і доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за тими, хто досяг 80-річного віку.

Також до 31 грудня 2023 року продовжили щомісячні компенсації.

Кому потрібно переоформити виплати

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко заявив, що українцям, яким держава допомагає через фінансове становище, з 1 січня треба буде звернутися з документами до органів соціального захисту.

Музиченко пояснив, що йдеться про допомогу малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям. Для отримання цих видів допомоги потрібно звертатися повторно до органів соціального захисту населення, подавати декларацію, і відповідно до поданої інформації буде обчислюватись і прийматись рішення про продовження відповідних виплат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які документи необхідно надати для оформлення пенсійних виплат. Також ми розповідали, куди звертатися ВПО у разі затримки виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.