Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати деяким українцям продовжуватимуть автоматично – кого стосується

У Мінреінтеграції пояснили, кому не потрібно знову подавати заяви на призначення соцдопомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі виплати продовжуватимуть автоматично

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволили отримувачам соціальних допомог не подавати повторно заяви для продовження виплат.

Про це повідомили у пресслужбі Мінреінтеграції.

Так, уряд своїм рішенням продовжив автоматичне нарахування державних соціальних допомог на період дії воєнного стану, в тому числі допомоги на дітей одиноким матерям і малозабезпеченим сім’ям.

Річ у тім, що в листопаді цього року Кабмін постановив: на період дії воєнного стану надання державних соціальних допомог і пільг, які було призначено раніше, автоматично продовжується, але тільки тим особам, які проживають на території проведення бойових дій або тимчасово окупованих.

Тобто, це означало, що всім іншим громадянам потрібно було б подавати заяви для поновлення або продовження виплат.

У Мінреінтеграції пояснили, що вказана ситуація могла призвести до соціальної напруги та надмірного навантаження на органи соцзахисту й органи надання адміністративних послуг, зокрема через нестабільність електропостачання та часті повітряні тривоги.

Щоб розв'язати це питання, уряд вніс зміни до свого рішення. Таким чином запровадили автоматичне продовження виплат, яке вчора й ухвалив Кабмін.

Як ВПО можуть отримати накопичену суму грошової допомоги

Усі ВПО мають право на отримання накопиченої суми державної грошової допомоги. Йдеться про 2 тисячі гривень на дорослу людину та 3 тисячі гривень на дитину чи особу з інвалідністю.

Так, усі переселенці, які подали заяви через "Дію" до 30 квітня 2022 року, мають право на грошову допомогу на проживання. Однак ще не всі ВПО отримали свої гроші. Частина заявок ще досі перебуває на опрацюванні. У Мінреінтеграції пояснили, чому так відбувається.

У разі, коли заяви переселенців перебували на опрацюванні, орган соціального захисту населення зобов’язаний оформити довідку про взяття на облік ВПО.

На підставі цієї довідки орган соцзахисту призначатиме допомогу на проживання за березень-квітень 2022 року.

Проте у Мінреінтеграції заявили, якщо переміщена особа, починаючи з травня цього року, має право на подальшу виплату допомоги на проживання, ця допомога продовжується з травня. Відповідно, такі ВПО отримають повну суму своїх виплат за усі місяці.

Щоб отримати накопичену суму допомоги, подавати окремо заяву не треба. Виплати вам мають нарахувати автоматично.

Раніше ми розповідали, як відбувається автоматичне призначення пенсії в Україні. Також ми пояснювали, хто з ВПО може подати повторну заявку на отримання допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.