Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: які документи необхідно надати для нарахування виплат

Розповідаємо, який пакет документів потрібно надати до Пенсійного фонду України при оформленні пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які документи необхідні для оформлення пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні для оформлення пенсії за віком потрібно зібрати необхідні документи для призначення виплат.

Сайт Pro Гроші розповідає, які документи необхідно надати до ПФУ.

Документи для призначення пенсії

На пенсію за віком можуть претендувати громадяни, які досягли 60 років і мають необхідну кількість стажу (29 років у 2022 році та 30 років у 2023 році). Однак при цьому необхідно надати перелік документів до Пенсійного фонду України.

  • Паспорт

Нерідко до Пенсійного фонду звертаються громадяни з недійсними паспортами, тому установа ретельно перевіряє документ на справжність та наявність фотографій за віком.

  • Документ, що підтверджує стаж людини

Якщо людина працювала до 2004 року, то для підтвердження стажу необхідно надати оригінал трудової книжки до Пенсійного фонду. Щодо стажу після 1 січня 2004 року, то в цьому випадку жодних документів надавати не потрібно, тому що ця інформація береться працівниками Фонду з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

  • Відомості про зарплату

Щоб врахувати вигідну заробітну плату при обчисленні пенсії, доцільно мати відомості про зарплату якнайбільший період. Однак цей період не повинен бути більше ніж 60 місяців і закінчуватися не пізніше 30 червня 2000 року.

Варто пам'ятати, що довідки про зарплату враховуються, якщо на підприємстві, яке їх видало, є первинні документи, що підтверджують записи у трудовій книжці. Оскільки є випадки, коли люди практикують виготовлення довідок із високою заробітною платою.

Довідки про зарплату також перевіряються працівниками Пенсійного фонду. Вони виїжджають на підприємство, де працювала особа, та звіряють довідку із первинними документами – особовими рахунками, особистісно-платіжними відомостями та іншими документами, що підтверджують факт нарахування заробітної плати.

Для призначення пенсії необхідно написати заяву, зразок якої є у будь-якому відділенні Пенсійного фонду, та заяву про те, куди саме пенсіонеру має надходити пенсійна виплата:

  • до відділення ПАТ "Укрпошта";
  • на банківський рахунок.

Також до Пенсійного фонду потрібно принести:

  • трудову книжку (за необхідності);
  • ідентифікаційний номер;
  • копію паспорта.

У разі потреби – копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, диплома про освіту тощо.

Краще звертатися до органів Пенсійного фонду напередодні призначення пенсії, щоб була можливість зібрати документи, яких не вистачає, та надати весь пакет документів у строк.

Раніше ми розповідали, чи можуть українці отримувати свої пенсії за кордоном. Також ми писали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.