Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скандал із зношеною валютою — чому проблематично відправити долари на обмін до США

Експерт уточнив, яким чином під час війни можна відправити старі та зношені купюри за кордон для обміну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через війну відправити старі долари до США стало складніше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До повномасштабної війни, коли в Україні працював авіатранспорт, було значно легше отримати нові купюри, а також відправити за кордон застрілі та зношені банкноти. Зараз це треба робити за спеціальною процедурою

Про це розповів у коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Наприклад, ці купюри прямують до Польщі, звідти вони вирушають до Амстердаму, там все це накопичується та в результаті перевозиться до Сполучених Штатів.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Олексій Плотніков каже, що це все витрати – транспорт, охорона купюр тощо. Тобто зараз все пов'язано з тим, що наші умови не дозволяють завантажити купюри в літак сполученням Київ – Нью-Йорк та напряму відправити, а доводиться обирати такий складний маршрут. Тому зараз банки намагаються уникнути такої процедури.

У чому проблема "зношених" доларів

У травні в Україні виникла проблема додаткових комісій банків та обмінних пунктів, які вони встановлюють за прийом нібито "зношених" доларових купюр або банкнот попередніх років випуску.

НБУ дав роз'яснення, згідно з яким банки України та обмінні пункти мають право брати додаткову комісію лише за прийом іноземних банкнот, які мають значні пошкодження, або банкнот, які були вилучені з обігу в іноземній державі.

Додаткова комісія може прийматися при прийомі банкнот, які отримали при зверненні одну або декілька ознак ушкодження. Не може бути жодних обмежень щодо доларів США серії 1996 року та випущених раніше. Також банки мають приймати купюри з незначними пошкодженнями.

НБУ провів з банками та обмінними пунктами декілька зустрічей. Однак проблема досі не вирішена, через що фінансовий комітет Верховної ради знову заслухає керівництво НБУ щодо проблеми комісій банків та обмінних пунктів при прийомі нібито "зношених" доларових купюр.

Чи всі долари залишаються платіжними засобами

Центр протидії дезінформації наголошує, що усі долари США, які випущені після 1914 року, залишаються платіжними засобами. Обмежень на розрахунки такими банкнотами не запроваджували.

Купюри виводять з обігу поступово, замінюючи новішими, але лише після того, як старі потрапляють до американських банків.

"У разі відмови обмінювати валюту на підставі року випуску Національний банк готовий приймати звернення від громадян для проведення відповідних перевірок", – запевнили в НБУ.

Чому в Україні вимагають комісію за обмін доларів

Ми раніше вже розповідали про те, що останнім часом було чимало ситуацій, коли обмінні пункти та банки відмовляли громадянам в обміні доларових купюр, які були випущені до 1996 року. Усе через дизайн та захисні елементи на американській валюті, які були змінені.

Проте всі долари, незалежно від року випуску, дійсні. Та навіть попри це, більшість установ або відмовляються обмінювати старі купюри, або встановлюють певну комісію.

Які банкноти повинні приймати фінансові установи:

  • на яких є лише невеликі потертості;
  • з невеликими написами (площею до 200 мм);
  • на яких є до трьох плям до 5 міліметрів кожна;
  • з надривами до 3 мм;
  • з проколами до 1 мм.

Раніше ми пояснювали, що таке "мокрі" гривні та чому їх обмінюватимуть безплатно. Ще ми розповідали про пошкоджені купюри, які з'явилися в українських банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.