Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар викликав шалений ажіотаж: економіст розкрив карти про схеми обмінників

Обмінні пункти почали встановлювати комісію за обмін старих та "зношених" доларових купюр, що викликало певне обурення серед українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Старі купюри, які знаходяться в обігу, мають прийматися обмінниками

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців вже стикнулися з проблемою обміну застарілих або пошкоджених доларових купюр в обмінних пунктах. Такі установи запровадили неофіційну комісію за проведення операції, а розмір комісії може сягати 30% або навіть 40% від суми обміну. Проте такі дії обмінних пунктів не є законними, тому Національний банк України закликає громадян, які стикнулися з такою ситуацією, повідомляти регулятор, аби він своєю чергою здійснив перевірку даної установи.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші розповів, чому обмінники запровадили нові правила та що у такому випадку робити українцям.

Зміст
1.Чи мають обмінники право стягувати комісію
2.Чому обмінні пункти мають приймати старі купюри
3.Допустима комісія при обміні валют
4.Послуга інкасо – чи можуть українці нею скористатися
5.Які є способи обійти комісію в обмінниках
6.Що робити громадянам, яким відмовили в обміні старих купюр
7.Що загрожує обмінникам за встановлення комісії
8.Чи встановлюють комісію за обмін валют інші країни
9.Чому проблематично відправити долари на обмін до США

Чи мають обмінники право стягувати комісію


Нацбанк розіслав листи до обмінних пунктів з попередженням щодо стягування комісії та запропонував українцям скаржитися на установи, які відмовляються обмінювати валюту або встановлюють комісію за цю процедуру.

Зараз є спроба заробити додаткові гроші на тому, що люди приносять доларові купюри, які були випущені, наприклад, до 2013 року. Але я не бачу об'єктивних причин для того, аби ці долари не приймалися. Це що стосується конкретно валюти, яка є в обігу, яка не вилучена.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Тобто, якщо говорити про долари, які є в обігу та які приймаються в США, то вони мають без перешкод прийматися й в інших країнах. Експерт пояснив, що зараз є лише одне пояснення, чому обмінники встановлюють незрозумілі комісії за проведення операції – вони хочуть заробити додаткові гроші.

Чому обмінні пункти мають приймати старі купюри


В принципі, всі доларові купюри, які вийшли після Другої світової війни, тобто після 1945 року, досі знаходяться в обігу на території США. Тобто всі банкноти, які знаходяться в обігу на території країни, яка їх, власне, випустила, повинні прийматися й в українських обмінних пунктах. Це константа.

Дійсно, іноді стає питання щодо пошкодження купюр, там потрібно розглядати кожен випадок окремо, але все, що стосується року випуску, то не повинно бути жодної дискримінації, – зазначив експерт.

За його словами, те, що зараз відбувається на готівковому ринку, це конкретно ініціатива обмінних пунктів та це не є зовсім коректним явищем.

Допустима комісія при обміні валют


Як правило, в Україні немає обмінних пунктів зі встановленою комісією. Але у нас є курс покупки та продажу, які відрізняються, ось це і є комісія обмінного пункту.

Колись у нас були в обмінниках комісії у розмірі певних відсотків, але зараз, як правило, установи не працюють з комісією, вони працюють саме з різницею курсу покупки та продажу. Це також стосується й банківських установ.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Послуга інкасо – чи можуть українці нею скористатися


Ця послуга працює у великих банках, але варто зауважити, що скористатися нею можна лише у разі обміну купюр, які вже вийшли з обігу.

Наприклад, людина хоче обміняти фунти стерлінгів, які вийшли з обігу 5-10 років тому. Вона здає їх на інкасо, й банк вже протягом 1-2 років надсилає ці банкноти до Лондона, там отримують нові купюри та вивозять до України. Зараз за цю послугу майже не стягується комісія з громадян, але термін процедури вимірюється роками, – пояснив економіст.

Теоретично таку ж схему можна відпрацювати й з доларами, але на практиці такого не відбувається, тому що ніхто не буде чекати 2 роки, аби отримати нові 100 доларів.

Які є способи обійти комісію в обмінниках


Зараз люди користуються найпоширенішими способами, наприклад:

  • поповнюють валютну картку через термінал ПриватБанку, а потім в касі знімають готівку;
  • відкривають валютний рахунок та кладуть на нього долари якогось старого зразка тощо.

Тобто, таке дійсно існує, але я сподіваюся, що НБУ відпрацює те, що обіцяв, буде вводити санкції проти таких обмінників, й гадаю, що такої незрозумілої комісії більше не буде.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що робити громадянам, яким відмовили в обміні старих купюр


У такому випадку краще звернутися до каси великого банку, наприклад Ощадбанку, ПриватБанку або інших державних установ, оскільки там має бути більш коректне ставлення до такого обміну.

Це особисто мої рекомендації. Тобто, якщо є якісь пошкодження або ви не впевнені щодо року випуску, краще не ризикувати та одразу звернутися до банку, адже там вам не запропонують обмін за 50% комісією, – каже експерт.

Що загрожує обмінникам за встановлення комісії


Наразі НБУ задекларував, що готовий вживати заходи та розглядати будь-які скарги громадян, які стикнулися з такою неприємною ситуацією. Регулятор буде проводити відповідні перевірки та запроваджувати санкції.

Наприклад, обмінники можуть закрити, оштрафувати або їм можуть винести якесь попередження. Є різні санкції, але я думаю, що легше, все ж таки, щоб вони працювали й надалі, ніж закривати заради цієї комісії.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи встановлюють комісію за обмін валют інші країни


Так, в інших країнах також є комісії, але це відбувається таким чином: є обмінний курс, а під цим курсом вказується комісія за проведення операції.

Таке, наприклад, можна побачити в Болгарії, Чехії, Хорватії. Тобто комісія є, але її ніхто не приховує, вона офіційно встановлена. Це може бути як фіксована сума, так й відсоток від суми обміну.

В принципі для клієнта це зручно, він побачив великий курс, побачив комісію та для себе вирішив, обмінювати тут валюту чи пошукати інші обмінні пункти, – пояснив економіст.

Чому проблематично відправити долари на обмін до США


За словами експерта, коли в Україні працював авіатранспорт, було значно легше отримати нові купюри та відправити "зношені" або застарілі. Зараз це треба робити за спеціальною процедурою.

Наприклад, ці купюри прямують до Польщі, звідти вони вирушають до Амстердаму, там все це накопичується та в результаті перевозиться до Сполучених Штатів.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Це все витрати: транспорт, охорона купюр тощо. Тобто зараз все пов'язано з тим, що наші умови не дозволяють завантажити купюри в літак сполученням Київ – Нью-Йорк та напряму відправити, а доводиться обирати такий складний маршрут. Тому зараз банки намагаються уникнути такої процедури.

Раніше ми розповідали, який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році. Також ми писали, що буде з валютою до кінця літа. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.