Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи та кримінальна відповідальність: яка сума є шахрайством в Україні

Розповідаємо, в яких випадках за крадіжку майна настає адміністративна і кримінальна відповідальність

Фото: НБУ/Flickr

Сума шахрайства в Україні

Фото: НБУ/Flickr

Шахрайство є великою проблемою для України, особливо під час повномасштабної війни. З’явилося багато схем, за допомогою яких аферисти обкрадають людей. Зловмисникам загрожує покарання, але його важкість залежить від розміру завданих збитків.

Сайт Pro Гроші розповідає, яку суму в Україні вважають шахрайством.

Дрібне викрадення майна


Кримінальний кодекс України містить визначення поняття "шахрайство" (стаття 190). Це свідоме заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману/зловживання довірою. За це притягують до кримінальної відповідальності, тоді як дрібне викрадення майна підпадає під статтю 51 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Таким чином, дрібна крадіжка – це сума збитків, яка не перевищує 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Аби правильно розрахувати, треба знати такі показники:

  • прожитковий мінімум для працездатних осіб – 3 028 грн;
  • податкову соціальну пільгу – 50% від прожиткового мінімуму.

Станом на 2024 рік йдеться про суму 0,5 х (3 028 ÷ 2) = 757 грн. Якщо збитки не перевищили 757 грн, то порушника притягнуть до адміністративної відповідальності. Йому загрожує штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1 700 грн) або громадські роботи від 20 до 50 годин.

Кримінальна відповідальність


Якщо шахрайство вийшло за межі дрібної крадіжки, то це вже заволодіння чужим майном відповідно до Кримінального кодексу. Тоді покарання – штраф у розмірі від 2 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 до 51 000 грн). Або зловмиснику можуть призначити:

  • громадські роботи на строк від 200 до 240 годин;
  • виправні роботи на строк до 2 років;
  • пробаційний нагляд на строк до 3 років;
  • обмеження волі на строк до 3 років.

Покарання посилюється у випадку повторного вчинення шахрайства чи за попередньою змовою групи осіб. Тоді штраф збільшиться до 51 000-68 000 грн, а термін обмеження волі – до 5 років. Плюс не варто забувати про крадіжку у великих та особливо великих розмірах. Пересічні українці зазвичай не причетні до таких злочинів, оскільки йдеться про суми від 1 млн гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що мобільних операторів штрафуватимуть за низьку якість зв'язку під час відключень світла. Також ми повідомляли, які наслідки для порушника за несплату адміністративного штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.