Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Несплата адміністративного штрафу: які наслідки для порушника

Іноді помилки можуть призвести до порушень законів, що в кращому випадку може призвести до адміністративної відповідальності

Фото: Depositphotos

Щоб не зіпсувати свою репутацію, всі штрафи повинні оплачуватися вчасно

Фото: Depositphotos

З людей, які скоюють адміністративні правопорушення, стягують адміністративні штрафи. Його можуть призначити за порушення правил дорожнього руху, порушення правил пожежної безпеки, неподання податкової звітності або дрібне хуліганство.

Що буде, якщо не сплатити адміністративний штраф, розповідає редакція сайту Pro Гроші, посилаючись на Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Що загрожує за несплату адміністративного штрафу

Юристи стверджують, що адміністративний штраф необхідно сплатити протягом 15 днів на рахунки районного державного казначейства, якщо людина не хоче, щоб штраф подвоївся.

Крім того, вони рекомендують не чекати 15 днів, а оплачувати його якомога швидше, оскільки поліція зазвичай не дотримується зазначеного терміну і передає справу у виконавчу службу набагато швидше.

Згідно зі статтею 305 КУпАП, штраф має бути сплачений порушником:

  • не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу;
  • а в разі оскарження такої постанови – не пізніше як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У разі несплати правопорушником штрафу в цей термін постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання, роботи або розташування майна громадянина.

Для примусового виконання постанови з правопорушника стягується:

  • подвійний розмір штрафу;
  • витрати на облік зазначених правопорушень.

Хтось може бути стурбований тим, що штраф може вплинути на його репутацію. Однак, на відміну від кримінальних справ та позбавлення волі, вони не впливають на репутацію порушника. Такі стягнення зберігаються лише рік. Штрафи, які були сплачені вчасно, не вплинуть на кредитну історію чи прийняття на роботу.

Раніше ми розповідали про те, який штраф можна отримати за хибні виклики спецслужб. Також ми писали про те, за що можуть штрафувати ФОПів у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.