Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахрайські дзвінки: кого треба додати до чорного списку вже зараз

Деякі аферисти можуть мати за мету не лише викрасти ваші гроші, але також і зашкодити вашій безпеці

Фото: pexels

Деякі дзвінки можуть наражати вас на небезпеку

Фото: pexels

Українці можуть помітити непомітні, що їм час від часу телефонують невідомі номери. Однак це може бути не лише реклама, а також шахраї. Їх варто вміти відрізняти й намагатися постійно блокувати такі номери, аби не мати проблем надалі.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Агресивна реклама

Телефонні дзвінки від компаній, які пропонують фінансові послуги або залучають до підозрілих інвестиційних проєктів, можуть загрожувати вашим фінансам. Якщо ви отримуєте подібні дзвінки, варто додати ці номери до чорного списку, щоб уникнути потенційного шахрайства.

Особиста небезпека

Не завжди ті невідомі номери, що вам телефонують, хочуть лише вкрасти у вас гроші. Іноді це може загрожувати загалом вашій безпеці. Якщо ви чуєте, що люди на тій стороні телефона говорить вам погрози, а також поводиться неадекватно, то краще одразу занесіть її до чорного списку. Так ви зможете уникнути небезпечної ситуації.

Фальшиві банки

Аферисти можуть часто удавати ніби вони працівники банків. А все для того, аби дізнатися вашу конфіденційну інформацію та вкрасти гроші з картки. Для цього вони навіть почали використовувати номери, які схожі на банківські, аби була більша довіра від людей.

Під час розмови шахраї можуть вас попросити надати такі дані:

  • номер картки;
  • CVV-код;
  • пароль;
  • цифри з СМС-повідомлень.
  • Коли аферисти мають таку інформацію, то вони:
  • знімають кошти;
  • роблять покупки в інтернет-магазинах на великі суми тощо.

Памʼятайте, співробітники банків ніколи не просять клієнтів надати особисті дані, які вказані на картці. А тому ніколи не кажіть її іншим людям.

Номери платних послуг

Багато людей відповідають на дзвінки з невідомих номерів, що часто використовують шахраї. Вони дзвонять з номерів платних послуг, які зазвичай починаються з комбінації 8-800. Суть цієї схеми полягає в тому, що при відповіді на такий дзвінок з рахунку абонента починають зніматися гроші. Чим довше триває розмова, тим більше заробляють злочинці. Тому, якщо вам дзвонять з невідомого номера, обов’язково перевіряйте його, адже це може бути шахрай.

Дзвінки з соціальних мереж

Такі дзвінки потенційно можуть бути небезпечними. Шахраї часто використовують ці номери для реалізації своїх недобросовісних схем. Важливо завжди перевіряти цифри номерів, адже аферисти їх постійно змінюють. Цим вони намагаються прикинутися, ніби людині дзвонять з великих організацій чи банків.

Дзвінки "з-за кордону"

Шахраї користуються номерами з міжнародними кодами та видають себе за спеціалістів із роботи з іноземними клієнтами. Будьте уважні та не розголошуйте свої особисті дані телефоном. Рекомендується негайно додавати такі номери до чорного списку.


Важливо, якщо ви занесете ці номери у чорний список, то це лише перший крок, аби себе захистити. Однак цього може бути недостатньо. Краще одразу повідомте про ситуацію мобільному оператору та поліції. Так ви зможете уникнути потенційних небезпечних ситуацій.

Раніше сайт Pro Гроші писав про банкоматне шахрайство нового рівня і розповідав, як захиститися від кеш-трепінгу і скімінгу. Також ми повідомляли, яке поширене шахрайство загрожує українцям за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.