Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розставили крапки. В НБУ пояснили, чому в Україні ніколи не зникне готівка

Керівництво Національного банку вважає, що відмовлятися від обігу готівкових грошей – недоречно

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку України вважають не потрібною ідею повного скасування готівки. Адже враховуючи сучасні умови та воєнний стан, громадяни мають право забезпечувати свої базові потреби навіть під час критичних подій.

Про це НБУ повідомив у відповідь на інформаційний запит видання "Європейська правда".

Регулятор нагадав, що згідно з чинним законодавством гроші в Україні існують у готівковій (грошові знаки) та безготівковій (записи на рахунках) формах.

Ці форми гривні – законні платіжні засоби, які приймаються усіма особами без будь-яких обмежень на всій території країни.

"Вважаємо, що повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовольняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)", — підкреслили у Національному банку.

Навіщо відмовлятися від готівки?

Про таку ідею під час лондонської конференції Ukraine Recovery Conference сказав голова ОП Ростислав Шурма. Він пояснив, що існує думка, що повна відмова від обігу готівкових грошей допоможе Україні позбавитися корупції. А ще це ніби-то непогана можливість залучити додаткові інвестиції.

Шурма також зазначив, що наразі уряд допрацьовує дорожню карту, тож найближчим часом українцям дізнаються нові деталі щодо ініціативи.

Які банкноти знімають з обігу в Україні

З 1 січня цього року Національний банк розпочав поступове виведення з обігу паперових банкнот номіналом 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років (попереднього покоління).

Їх замінять оновленими банкнотами та монетами, а саме:

  • монетами у 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкнотами у 20 та 100 гривень нового покоління.

До слова, восени минулого року сума готівки, що перебувала в обігу у нашій країні, становила 677,7 млрд гривень.

Раніше ми пояснювали, чи скасують гривню після вступу України до Європейського Союзу. Також ми розповідали, коли в Україні запровадять е-гривню та хто користуватиметься цифровими грошима.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.