Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що відбувається з цінами на овочі? Огірки й перець здатні розорити українців

Тепличні овочі подорожчали більш ніж удвічі: ціни огірків, болгарського перцю і помідорів ростуть на очах

Колаж: Pro Гроші

Тепличні овочі різко виросли в ціні: яка вартість огірків, помідорів і перцю в магазинах

Колаж: Pro Гроші

Наближається зима, і через пониження температури повітря не дивно, що зростають ціни на тепличні овочі. Але мало хто чекав настільки різкого стрибка вартості огірків, помідорів і болгарського перцю, як це сталося останніми днями.

Дані моніторингу навів портал "Мінфін".

Яка поточна вартість овочів в Україні

Ще на початку вересня середня вартість огірків у магазинах дорівнювала 32,64 грн/кг. Остаточна ціна могла корегуватися в діапазоні до кількох гривень залежно від пункту продажу, проте протягом тижнів трималася на стабільному рівні. Станом на 30 вересня ціна на огірки зросла у 2,2 рази і тепер становить близько 72,45 грн/кг. І це не найдорожчий показник: пухирчасті огірочки виросли у вартості майже втричі, до 98,80 грн/кг.

Болгарський перець, який і так коштував більше ста гривень за кілограм, теж не зміг оминути загальну тенденцію. Нещодавно продукт можна було придбати за 121,93 грн/кг. Перед початком жовтня перець вже досяг цінової позначки у 140,90 гривень. На жаль, це не межа.

Помідори вже не дивують покупців підвищенням у ціні. Слідом за огірками завжди очікується подорожчання томатів, хоча порівнюючи відсоткове відношення стрибка вартості обох видів овочів, помідори ще більш-менш тримаються і не поспішають розоряти українців. Отож, ціна червоних помідорів зросла з 52,81 до 73,86 грн/кг, а рожеві томати подорожчали з 53,73 грн/кг до 84,90.

Які прогнози стосовно дефіциту продуктів

Криза у сфері тепличного вирощування овочів уже розпочалася, причому вона спостерігається як в Україні, так і в Європі. Іронічно дякувати за високі ціни на прилавках потрібно такі фактори, як підвищення вартості енергоносіїв та ускладнення логістики. Цього року осінні холоди прийшли несподівано швидко, що змушує виробників переходити на вирощування тепличних продуктів.

Але ж теплиці потрібно обігрівати, тож аби компенсувати ці додаткові витрати, українські та закордоні компанії стрімко змінюють цінники. Наразі перейти на альтернативні джерела енергії неможливо, оскільки велика кількість потужностей зараз окупована або виведена з ладу російськими агресорами.

Всі ці причини змушують виробників відмовлятися від вирощування тепличних овочів. Розраховувати на збільшення обсягів імпорту теж не доводиться, оскільки європейські підприємці стикнулися з такими ж проблемами і скорочують виробництво.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому в Україні дорожчає м'ясо та чого чекати від цін у жовтні. Також ми повідомляли, що товари в українських ТРЦ подорожчають ще більше.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.