Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дешевше не буде? Чому в Україні дорожчає м'ясо та чого чекати від цін у жовтні

Експерт розповів, що впливає на ціни зараз і якою буде вартість м'яса в наступному місяці

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чіткі прогнози робити важко, але ціни, найімовірніше, зростуть

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З початку року до кінця серпня інфляція на споживчому ринку за даними Держстату сягнула 19,5%. Так, споживачі щомісяця відчувають зростання цін на продукти, а зокрема і на деякі види м'яса. Особливо помітним стало здорожчання свинини у вересні.

Що впливає на ціни, і яке м'ясо навпаки дешевшає? Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу, розповів редакції Pro Гроші, чого ж чекати від цін на популярний продукт.

Що відбувається з яловичиною

Серед інших видів м'яса яловичина є найдорожчою, а тому не така популярна серед покупців. Та попри все, вона з початку повномасштабної війни в Україні стала дешевшою. Якщо в червні в супермаркетах середня ціна на гуляш була 237 грн за кг, в липні вона впала до 232 грн/кг, а в серпні і у вересні зупинилась на рівні 217 грн/кг.

Як пояснив Гопка, раніше Україна відправляла яловичину переважно на експорт на Схід – у Казахстан, Грузію тощо. Але після повномасштабного вторгнення росіян логістика закрилась. Так, закупівельні ціни зараз менші, ніж це було у січні, і набагато менші, ніж, наприклад, у березні.

Та попри все експорт потроху відновлюється завдяки так званим фітосанітарним коридорам. Україна не мала права раніше постачати яловичину та свинину до ЄС, але нещодавно нам це дозволили. Об'єми експорту нижчі приблизно наполовину, ніж до великої війни, але вони поступово збільшуються, що дозволяє стабілізувати ціну.

Експерт каже, що проблем з яловичиною в Україні не буде, оскільки таке м'ясо у нас переважно іде від поголів'я молочного стада. А оскільки молочний напрямок експорту до ЄС зараз добре розвивається, м'яса буде вдосталь. А от що стосується цін, то можна чекати невеликого здорожчання.

Ціни можуть зрости за рахунок інфляційних процесів. Але ринок починає "одужувати" стосовно яловичини і поступово набирати обертів. Є замовлення, ціни стабілізуються, потрошку зростають, на якихось 4-5% від останніх кількох місяців. Великих стрибків цін зафіксувати не можна, – наголосив Гопка.

Але інша ситуація склалася із свининою. За даними Держстату середня її вартість у липні по Україні була 144,35 грн, у серпні вона зросла до 152,84 грн за кілограм. Аналітик пояснив, що є декілька причин здорожчання.

Що відбувається із свининою

Отже, за словами Гопки, попит на свинину значно більший, ніж пропозиція, але її виробництво постійно скорочується. А причина в тому, що багато підприємств переробного комплексу і поголів'я трималися на нині тимчасово окупованих територіях.

Це підтверджує статистика по забійній масі. За січень-липень у господарствах всіх категорій було забито 393 тис. тонн м'яса. Це на 11,6% менше, ніж торік. І найбільше скорочення зараз спостерігається у господарствах населення – це мінус 16%. Тобто, в областях, в яких ведуться бойові дії, підприємства постраждали від обстрілів і не спроможні функціонувати і як для української економіки, так і всередині тих територій, – пояснив Гопка.

Ще одна причина – складна економічна ситуація в країні, тобто всі інфляційні процеси, зміна логістичних шляхів, вартості пального тощо. Крім того, попереду зима і додаткові витрати на опалення, також ускладнення на фронті. Все це впливатиме на ціну. Хоча й, за словами аналітика, ціна зростає невеликими темпами і вона не є критичною.

Якби ціни на корми не знизилися, то вартість свинини була б більшою ще як мінімум на 20%. Тому, тут можна вважати, що ціна, яку ми маємо на сьогодні, не є критичною. Якщо ми порівнюємо з крупами, овочами, на овочі самі бачите, ціни зростають майже в половину, а то і в рази, – зауважив експерт.

Тому попри всі чинники, є додаткові, які стримують вартість такої продукції.

До чого готуватися в жовтні

Гопка наголосив, що ціни на свинину зростатимуть, але помірно. Стримувати їх будуть два фактори:

  1. В Україну великими темпами завозять багато свинини.
  2. Багато українців виїхали за кордон, є велика кількість внутрішньо переміщених осіб, що робить рівень споживання нестабільним.

Мій прогноз щодо цін на наступний місяць... тяжко сказати під час цієї ескалації, що відбувається. Але ріст буде на наступний місяць можливо на 3%. По свинині – до 3%, безпосередньо, враховуючи перехід на зимове опалення. Але не більше, – сказав аналітик.

Він наголосив, що усі прогнози є приблизними, оскільки на все впливатиме перебіг війни з РФ і події на фронті.

Раніше сайт Pro Гроші спілкувався з експертами про те, що буде з економікою України до кінця 2022 року, а також читайте, чи справдиться прогноз Кабміну про 50 грн за долар.

Більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.