Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з банківською системою України до кінця 2023 року — прогноз експерта

Експерт перерахував чинники, які будуть запорукою розвитку банківської системи під час війни у другому півріччі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пріоритетні напрями розвитку банківських продуктів на друге півріччя 2023 року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

До кінця 2023 року банківська система України збереже всі ознаки стабільності. Ризик банкрутства банків є мінімальним, проте активно розвиватимуться програми кредитування та депозитів.

Такий прогноз зробив Сергій Мамедов, Голова правління ГЛОБУС БАНКУ.

За словами експерта, у другому півріччі 2023 року запорукою розвитку банківської системи є:

  • 4-річна програма підтримки від МВФ, яка, з одного боку спрямована на приведення банківської системи України до стандартів ЄС (передусім поступове втілення стратегії об’єднання української банківської системи з європейською), а з іншого – сприятиме поступовому розвитку економіки країни (це і лібералізація валютного ринку, реалізація необхідних реформ для розвитку економіки, низька інфляція тощо) та створить необхідні запобіжники для уникнення будь-яких кризових явищ в банківській сфері;
  • макрофінансова підтримка України з боку міжнародних партнерів: з початку року понад 19,8 млрд $ вже були спрямовані на необхідні виплати за державним боргом та на погашення видатків держбюджету – завдяки міжнародній фінансовій підтримці в надскладних умовах війни український бюджет буде бездефіцитним;
  • поступовий розвиток економіки країни: за відкоригованими оцінками НБУ цьогоріч зростання ВВП країни може скласти понад 2,4%, а за прогнозом МВФ – до 3%;
  • низька інфляція, яка за новим прогнозом НБУ до кінця року не перевищить 15,3-15,6%.

"Міцна банківська система – це, безумовно, одна із важливих складових внутрішньої економічної та навіть політичної стабільності. І кропітка робота урядовців разом з НБУ дають змогу комерційним банкам розвиватися: "реанімовувати" і модернізовувати свої продукти, розширюючи можливості для потенційних клієнтів кредитуватися чи відкривати депозити за найбільш прийнятними для них умовами", – вважає Сергій Мамедов.

Напрямки розвитку банків на друге півріччя 2023 року

З огляду на сприятливий економічний прогноз в країні, а також плани НБУ з поступової лібералізації валютного і фінансового ринку, експерт виділив 3 пріоритетні напрями розвитку банківських продуктів на друге півріччя 2023 року:

  1. гривневі депозитні програми з терміном розміщення від 6 місяців до 1 року;
  2. участь у державних програмах кредитування (зокрема у програмі з кредитування малого і середнього бізнесу 5-7-9 та іпотечній програмі "єОселя"),
  3. кредитування (кредити на розвиток бізнесу, споживчі кредити, спільні іпотечні програми банків і девелоперів, автокредитування).

Раніше сайт Pro Гроші писав, який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році. Також ми пояснювали, що відбуватиметься з економікою до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.