Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економічний переворот: який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році

Економіст пояснив, що для населення потрібен курс долара, який можна буде прогнозувати та передбачати його зміни

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Наразі курсові зміни долара на валютному ринку важко прогнозувати

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни Національний банк України встановив фіксований курс долара на рівні 36,56 гривень. В обмінних пунктах та на чорному ринку курсові показники іноземної валюти дещо відрізняються від офіційного. Проте, незрозуміло, чи є такий курс долара, який наразі спостерігається на валютному ринку, оптимальним для українців.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Який курс долара був би оптимальним для населення у 2023 році?


За словами експерта, зараз дуже важко сказати який курс був би більш лояльним та оптимальним для українців. Загалом було б краще, аби насамперед він був прогнозованим, щоб його коливання були передбачуваними.

Тобто, коли на початку війни курс зріс майже до 40 гривень, а потім через деякий час він покращився та знизився до 37 гривень, це були непередбачувані зміни, що в результаті не дуже добре впливає на внутрішню економіку країни.

Наразі в обмінних пунктах курс долара на рівні 40 гривень був би реалістичним. Тоді його можна було б прогнозувати та заздалегідь передбачати якісь рухи в ту чи іншу сторону. Гадаю, що такі курсові позначки виявилися б довготривалими, й українцям було б простіше планувати свої витрати та заощадження.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що стосується офіційного курсу, знову ж таки, все залежить від того, як він буде встановлюватися. Експерт пояснив, що в принципі для громадян та комерційного сектора ті параметри, які не перевищують 40 грн/долар були б зрозумілі, придатні для прогнозування тощо.

Та й в цілому за умов війни та можливого початку відбудови країни, думаю що поки курсові показники на такому рівні були б оптимальним варіантом, – зазначив Олексій Плотніков.

Що буде з валютою до кінця літа?


За словами заслуженого економіста України, на курсові коливання долара протягом поточного літа можуть впливати лише три фактори, а саме:

  • повернення до ринкового курсоутворення;
  • зміна ситуації на фронті;
  • надходження грошової допомоги від міжнародних партнерів.

Детальніше про вплив кожного з цих чинників на курсові зміни читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, в якій валюті українцям краще зберігати гроші. Також ми писали, які доларові купюри можуть відмовитися приймати в банках та обмінниках. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.