Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стається раз на 30 років: як зміниться світова економіка влітку 2023 року

Вже незабаром у світовій економіці розпочнеться новий 30-річний суперцикл, тож розповідаємо, що це означає на практиці

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світова економіка увійде до нового циклу зростання цін на сировину

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світова економіка перебуває на порозі кардинальних змін. Так, вже 30 червня 2023 року для неї настане так званий новий суперцикл — коливання цін на усю групу сировинних товарів.

Як пише інформагентство Bloomberg, мова про "хвилі Кондратьєва" – це концепція радянського вченого, яка базується на тому, що кожні 30 років ціни на сировину зростають або знижуються.

Що відбуватиметься зараз

Отже, згідно з концепцією теорії, вже 30 червня для глобальної економіки розпочнеться новий цикл зростання цін на сировину. За даними журналістів, на індексі спотових цін чітко помітно, що індекс сировини почав зростати ще у першій половині 1990-х, а у 2008 році досяг максимальних значень. Відповідно вже зараз він знову знизився до показника, на якому перебував майже 20 років тому. Тобто поточний 30-річний цикл вже завершився, тому незабаром почнеться новий.

В агентстві також вказують на те, що хвилі Кондратьєва в цінах на сировину переливаються в акції. На діаграмі внизу можна побачити, що коли вартість товарів залишається незмінною впродовж тривалого періоду, тоді акції зростають. Але коли товари приносять прибуток (наприклад, у 1970-х чи 2000-х роках), акціям стає набагато важче набирати обертів.

Поточний 30-річний цикл вже завершився, тому незабаром почнеться новий

Як війна РФ шкодить глобальній економіці

Світ заплатить велику ціну за спробу Росії завоювати Україну. Так, глобальній економіці трагедія у нашій країні обійдеться у 2,8 трлн доларів у вигляді недоотриманої продукції до кінця 2023 року.

І це ще не максимум, а прогноз на випадок нормальної зими, якщо холоди будуть дуже суворі, втрати зростуть. Річ у тім, що повномасштабна війна спровокувала безпрецедентний ріст цін на усі види енергоносіїв, що підірвало довіру ділових кіл у Європі.

Глобальні ціни на їжу оновили вперше з 2022 року

Як пояснив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев, зміна ситуації на світовому ринку відбувається вперше з березня минулого року. За інформацією політика, подорожчання цукру повпливало на загальне підвищення індексу. При цьому цукор на світових ринках подорожчав на 17,6%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який курс долара був би оптимальним для українців у 2023 році.Також ми пояснювали, що відбуватиметься з економікою до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.