Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще є час встигнути: коли деяким українцям доведеться декларувати свої доходи

Розповідаємо, що потрібно знати про відновлення е-декларування та чи відбулися якісь зміни у цьому процесі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні офіційно відновлюється е-декларування

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні 12 жовтня 2023 року набрав чинності закон щодо відновлення декларування. Тож варто знати, коли подавати декларації та які доходи декларувати держслужбовцям.

Як пояснив заступник очільника Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) Артем Ситник, станом на зараз в Україні є три періоди, за які потрібно відзвітуватися. Мова про 2021, 2022 та 2023 роки.

За словами Ситника, задекларувати доходи, отримані у 2021 та 2022 роках потрібно до 31 січня 2024 року. А остаточний термін декларування доходів за 2023 рік — 31 березня 2024.

Також відбулися деякі зміни у подачі декларацій.Зокрема, змінився термін, до якого потрібно повідомляти, що з'явився валютний рахунок.

"Повідомити про це потрібно за двадцять днів після відкриття такого рахунку. Крім того, повідомлення про відкриття рахунків за період з 24 лютого по день набрання чинності законом також не подаються", — сказав Артем Ситник.

Відновлення е-декларацій

На початку вересня 2023 року депутати Верховної Ради відмовилися голосувати за законопроєкт №9534 про декларації, але проголосували за правку, яка відтерміновувала це питання ще на рік. Тобто поява декларацій у публічному доступі планувалася не раніше 2024 року.

Документ підписав голова ВР Руслан Стефанчук, після чого направив на підпис Президенту Володимиру Зеленському. Однак той ветував закон. У підсумку парламент таки проголосував за законопроєкт та підтримав чотири правки до нього. Йдеться про:

  • уточнення переліку посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство;
  • щодо вказання майна в різних розділах декларації та визначення таких дій як злочинних;
  • про повторну перевірку майна, яке вже задекларували на кілька років і перевірили;
  • про відкриття публічних електронних декларацій.

Декларації для усіх українців

У народних депутатів вже є відповідний законопроєкт, який може зобов'язати усіх без виключення громадян країни звітувати про доходи.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова, нічого дивного у цьому немає, адже подібна практика існує в багатьох європейських країнах.

"Нічого тут такого лячного немає, я звітуюся вже певний проміжок часу, перебуваючи на тих чи інших посадах", – сказав він.

Секретар РНБО апелює до Конституції України, у якій вказано, що права всіх українців рівні. Тому ця рівність має поширюватися й на подання декларацій про доходи.

Раніше ми писали, скільки корупціонерів є в Єдиному реєстрі. Ще ми розповідали, хто з українців може не декларувати доходи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.